Recensió

Páginas: 6 (1356 palabras) Publicado: 19 de marzo de 2012
RECENSIÓ
 

La vida quotidiana a través dels segles. M. dels Àngels Pérez Samper (coord.)
Enciclopèdia Catalana. Pòrtic Maig 2002
Col·lecció Els Juliols. Biblioteca Universitària nº 6. 379 pàg.
 
Tot i que l’ensenyament de la Història ha experimentat canvis molt importants, encara segueix predominant a les disposicions oficials ( tant del Departament com del Ministerio) un tipus decontingut, molt clàssic, adreçat a la configuració d’un imaginari històric una mica allunyat de la realitat de l’aula. Aquest discurs, resultat de visions massa polititzades del passat i amb interessos ben contraposats, condiciona de manera clara el tipus de didàctica, tot impedint, en certa mesura, l’apropament a altres temes no menys interessants i vàlids per a formar la cultura històrica.
Per això,perquè com a docents busquem i necessitem altres camins per a les nostres classes, em sembla important recomanar la lectura i aprofitament a l’aula del llibre que ha coordinat M. dels Àngels Samper. Es tracta d’un exemple molt il·lustratiu sobre la manera com l’actual recerca historiogràfica posa a l’abast dels ensenyants tot un ventall de possibilitats que constitueixen una altra mirada al passatdels éssers humans.
El llibre ofereix un total de disset col·laboracions signades per diferents especialistes que abasten des de l’època ibèrica fins a l’actualitat. Si bé és cert que no existeix un equilibri entre el nombre d’articles centrats en una època concreta, ni tampoc pel que fa als temes (com la qüestió de les formes d’alimentació), que ocupen més d’un article, tots estan molt benescrits, utilitzant un tipus de llenguatge que fuig de tecnicismes innecessaris sense caure en banalitats, i que permet, en molts casos, que l’alumne pugui treballar-los , amb la qual cosa les possibilitats didàctiques s’omplen.
Tal i com assenyala el títol, els temes que es tracten giren a l’entorn de la vida quotidiana i, així, seguint un ordre cronològic, el primer que ens trobem és una descripcióde la mateixa des d’un poblat ibèric, centrada en les formes de producció i comerç, a més d’algunes referències a les pràctiques religioses. El text, que és molt adient per a preparar una visita a qualsevol indret ibèric de Catalunya, s’acompanya d’algunes il·lustracions que reforcen el missatge escrit i acaba fent unes molt breus consideracions sobre l’estat de la qüestió ibèrica. 
Moltinteressants són, també, els quatre articles referits a l’ època medieval. El primer d’ells fa referència a les formes de vida en els segles XI-XII mitjançant l’ús de fonts arqueològiques, bibliogràfiques i iconogràfiques. Centrat en l’estudi del castell de Mur, el text és un bon resum del contingut que hi ha en un CD interactiu , editat per la Universitat de Barcelona i fruit del treball de diferentsinvestigadors, a través del qual podem entrar a dintre del castell i recórrer les seves dependències, a més de poder accedir a d’altres informacions complementàries. Teresa Vinyoles, a més de col·laborar en l’anterior article, és l’autora del següent, que tracta sobre el fet d’estimar a l’època medieval. Aquest és un tema que, de ben segur, tindrà molt d’èxit entre l’alumnat perquè , com se sap,estan en l’edat i la lectura dels textos proposats, i amb una adequada dinàmica, poden ser molt profitosos per entendre aquella època i desfer alguns tòpics. No gens adequat per apropar-se al període és l’estudi que ens ofereix Jordi Bolós sobre l’habitatge rural i urbà. Mitjançant la recerca dels inventaris, es pot fer un exercici de contrast entre dos àmbits molt diferents per, després, fer lacomparació amb la nostra cultura material. L’estudi d’inventaris segueix sent una excel·lent forma d’entendre allò quotidià. Finalment, amb un caràcter més tècnic, la recerca de Miguel Àngel Motis ens porta al món jueu i, concretament, al de la dona jueva i la seva situació envers l’home, situació mediatitzada per tot un conjunt de consideracions de caire religiós.
El Món Modern és tema de quatre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Recensió
  • RECENSIÓ
  • Recensió Prosopagnosia
  • Recensi N
  • Recensi N
  • Recensió Sócrates
  • Recensió Paremènides
  • RECENSIÓ

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS