Recull De Catalan

Páginas: 13 (3152 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2012
Recull de Català

Per: Toni Mora

Els Trobadors
És un poeta cantor de l'Edat mitjana que crea composicions literàries i musicals, destinades a ser difoses pel cant dels joglars. Tanmateix, el mot poeta era destinat a aquelles persones que escrivien literatura en llengua llatina, és a dir, els clergues. El terme "trobador" especifica aquell "poeta" que escrivia en llengua vulgar. Eltrobador és aquella persona culta, que sap de música, de retòrica, de lírica, és a dir, que pertany a la noblesa, o que, si més no, ha après aquestes tècniques, i que escriu les poesies en llengua vulgar per tal que siguin difoses oralment.
Els Joglars
Era un intèrpret musical de l'edat mitjana. Habitualment no eren els propis trobadors qui recitaven o cantaven les seves composicions, sinó queaquesta era una feina encomanada als joglars. Podríem dir que el trobador era l'autor i el joglar l'interpret.
Ramon Llull
Va crear el model de prosa en català en una època en que les obres filosòfiques i cientifiques s´escrivien en llatí. Els únics texts escrits en català en aquella època eren texts legals, cròniques oficials i qualque fragment de la biblia.
Llull va escriure sobre molts temesdiferents, perque la seva finalitat era difondre la doctrina cristian i convertir els infidels.
Les Cròniques
Cròniques foren escrites a finals del segle XIII i durant el XIV. Es tracta de les cròniques de Jaume I, Bernat Desclot, Ramon Muntaner i Pere el Cerimoniós. La seva finalitat era deixar constància d'uns fets que volien tenir valor didàctic. Les quatre grans Cròniques formen el millorconjunt historiogràfic de l’Europa medieval.
Les obres de Jaume I i Pere el Cerimoniós són, d'altra banda, les úniques autobiografies de monarques medievals.
L´Humanisme
És un fet de renovació cultural que va sorgir a Itàlia, al segle XIV i que va ser expandit per Europa durant els segles XV i XVI.
Una de les concrecions de l'humanisme va ser el moviment europeu de retorn a l'estudi ivaloració dels clàssics grecollatins que es va desenvolupar a partir del segle XVI, el vessant cultural del qual va ser el Renaixement. L'erasmisme n'és un dels exponents més emblemàtics.
Es deixa de pensar que deu es el centre de l´univers i ara l´home es mes important que deu.
Uns dels autors mes importantes d´aquest moviment son: Dante, Petrarca i Boccaccio.
Lo somni es una obra essencial de un autorhumanista molt important que es Bernat Metge.
Ausiàs Marc
Va ser el primer gran poeta en abandona la tradició trobadoresca. La seva llengua no conté probençalismes i exprese els seus sentiments mes profunds d´una manera molt sincera. Les seves hobres no tenen ficció com si que tenien els trobadors, amb el fals sentiment d´amor.
Novel·la Cavalleresca
És un gènere narratiu que va aparèixera Europa entre els segles XIV i el XV. Va ser l'evolució de la novel·la de cavalleries, van ser novel·les més modernes que reflectien situacions reals d’aquella època. Eren narracions en prosa que es van basar en els models de les cròniques catalanes. Llavors va haver-hi una influència mútua entre la literatura i la vida real, ja que els cavallers llegien les novel·les cavalleresques i volienactuar com els herois d’aquestes obres.
Tirant lo Blanc
És l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell i està considerada un dels màxims exponents de la novel·la cavalleresca en llengua catalana i del segle d'or valencià.
El romanticisme
Com a moviment cultural i polític s'originà a Alemanya a final del segle XVIII, inicialment com a moviment literari però queràpidament passà a influenciar totes les arts. El podríem veure com una reacció al racionalisme de la Il·lustració i el neoclassicisme, donant-li importància al sentiment. El seu caràcter revolucionari i trencador amb les convencions socials de l'època és inqüestionable. La seva característica fonamental és la ruptura amb la tradició, amb l'ordre i la jerarquia dels valors culturals i socials...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • català
  • Catalan
  • Català
  • Català
  • catala
  • Català
  • Catalo
  • catala

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS