Recursos energètics

Páginas: 5 (1137 palabras) Publicado: 28 de marzo de 2012
Recursos energètics:
Recurs- els recursos són tots els béns que hi ha a la terra.
Recursos Naturals- qualsevol material o energia que la humanitat pot obtenir a partir del medi físic per tal de cobrir les seves necessitats biològiques o satisfer les seves necessitats socials.
Dins dels recursos naturals: recursos renovables- són els que es regeneren de manera natural a un ritme igual osuperior a aquell al qual són explotats per la societat. Són l’aigua, el sol, el vent, les plantes i els animals i el sol.
Recursos no renovables- són aquells que es generen en la natura de una manera tan lenta que gairebé cal considerar que existeixen de manera finita o limitada. Aquí hi ha els combustibles fòssils, carbó, petroli i gas natural, els combustibles nuclears, l’urani, i una gran varietatde minerals no energètics.
Els recursos energètics- són fonts d’energia, són els recursos que proporcionen la força que requereixen els processos industrials i el transport i cobreixen moltes de les nostres necessitats quotidianes.
El consum d’energia es un indicador del grau de desenvolupament d’un país. Els països desenvolupats són els màxims consumidors d’energia. L’industria, els serveis,gasten molt, a les cases també es consumeix molta energia, al carrer també es gasta molt en llum.
Les fonts no renovables, el carbó, el petroli i el gas natural, que són fòssils. S’han format per la descomposició d’organismes vius que normalment han quedat sepultats i que s’han fossilitzat. El problema es que aquest procés es aleatori i dura milions d’anys.
El carbó es el combustible bàsic de larevolució industrial, quan va aparèixer la indústria tots els països van utilitzar carbó. El consum de carbó va anar disminuint en el punt que apareix el petroli, però fins al 1950 era l’energia domèstica més utilitzada. De carbó n’hi ha molt, pot durar fins a 3 segles de consum. El carbó s’ha originat per la descomposició de vegetals terrestres, fulles, fustes i escorces que s’acumulen en zonespantanoses i que tenen poca profunditat. Això produeix el procés de carbonització. El carbó té un alt poder calorífic i es relativament barat. Però té un gran impacte mediambiental, que per una banda l’extracció de carbó provoca una alteració del paisatge, també l’extracció comporta que es contamini l’aigua, perquè el carbó es filtra a les aigües subterrànies. La seva combustió contribueix a lapluja àcida. Per la salut tampoc es bo. Perquè treballar a una mina de carbó produeix malalties respiratòries . el seu transport, suposa un impacte mediambiental amb les construccions de línees de ferrocarril que s’han de fer. El valor d’un dipòsit de carbó, depèn de la qualitat que tingui i de la accessibilitat. Si requereix molta obra la seva explotació, no s’explota la mina. A vegades es potextreure des de la superfície, però a vegades s’ha d’anar molt cap endins. Això passa molt a Europa. Qui utilitza molt carbó, són les centrals tèrmiques per produir energia. També l’utilitzen els alts forns, la siderúrgica, el ciment, i per a ús domèstic, els països en vies de desenvolupament. Els principals productors de carbó són: Xina, Estats Units i Rússia.
El petroli, es una energia fòssil. Cap amitjans del segle XX es comença a substituir el petroli pel carbó. Ara el 40% de l’energia que es consumeix al mon es el petroli, i els països consumidors no solen ser productors. I es depèn totalment d’altres països. El petroli quan es treu no es apte pel consum, i s’ha de refinar per a poder-lo consumir. Es separen els compostos d’hidrocarbur i els destil•len amb ceres, amb quitrà, asfalt ialtres productes. I d’aquí s’elaboren plàstics, pintures i combustibles. El bo que té es que té molta capacitat calorífica i s’adapta molt bé per moure els vehicles. Això fa que els països que tenen aquest producte hagin adquirit molt poder. En un primer moment, aquests països anaven per lliure i es feien la competència, però a partir del 1960, s’adonen que totes el vendran i decideixen unir-se i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Recursos
  • Recursos
  • recursos
  • Recursos
  • RECURSOS
  • recursos
  • Recursos
  • Un Recurso

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS