Recursos i riscos

Páginas: 7 (1519 palabras) Publicado: 28 de enero de 2014


2a Quinzena bloc 1


1.- Observeu les dades i responeu les preguntes.

Producció i consum d’energia a Catalunya l’any 2003 ( milers de TEP)

Recurs energètic
Producció d’energia
Consum d’energia

Carbó
75’3
168’6
Petroli
313’3
12.471’7
Gas Natural
1’9
5.675’9
Energia nuclear
6.419’8
6.419’8
Energia hidroelèctrica
519’4
519’4
Energia eòlica
14’0
14’0
Energiasolar
2’9
2’9
Biomassa
269’7
289’6
Residus no renovables
56’1
56’1
Altres

330’1
Total
7.672’4
25.948’1
Font: Anuari Estadístic de Catalunya. Any 2006. Institut d’ Estadística de Catalunya.


1.- Resumiu les idees principals del document. (2 punts)

Les energies més utilitzades són les no renovables, al mateix temps, també són les que permeten obtenir més energia, respecte a laseva producció.
Les energies menys utilitzades són les renovables, ja que, produeixen menys energia.

Les energies amb més consum són les no renovables, com el petroli, el gas natural i l’energia nuclear. Les fonts amb menys consum són l’energia solar i la eòlica, i són renovables.
La font energètica no renovable més utilitzada és el carbó, amb baixa producció es pot obtenir una gran quantitatd’energia. Dins de les energies renovables, la hidràulica és la principal.
L’energia nuclear és la font amb més productivitat i és la segona energia més consumida.
Així doncs, podem afirmar que pràcticament tota l’energia que es consumeix prové d’energies no renovables. Tot i així, les energies netes van captant més importància amb el pas del temps, no només gràcies al desenvolupament de lestecnologies, també per compromisos polítics i conscienciació ciutadana.

2.- Exposeu les principals característiques dels recursos energètics a nivell mundial: recursos energètics no renovables i renovables; problemàtica del consum d’energia i el desenvolupament sostenible. (3 punts)

L’energia fa possible el desenvolupament, però també és una de les principals causes de la contaminació de l’aire id’altres prejudicis per al medi ambient.

Les energies no renovables són el principal problema. Representen un 80% del consum mundial d’electricitat, el 7% de productes petrolífers, 29% gas natural, carbó 25% i nuclear 19%.

Els problemes que presenten lligats al medi ambient són:
-La pluja àcida, que pot afectar als ecosistemes
-Efecte hivernacle, conseqüència del canvi climàtic-Productes contaminants, principalment produïts per productes fòssils
-Residus radioactius
-Accidents i fugues

Les energies renovables representen un 20% del consum mundial d’electricitat, el 90% d’origen hidràulic. Biomassa 5,5%, geotèrmica 1,5%, eòlica 0,5% i solar 0,05%.
Només podem parlar de manera general dels inconvenients de les energies renovables, com poden ser, costos ambientals i impactevisual.


Ens referim a desenvolupament sostenible quan parlem de satisfer les necessitats actuals sense comprometre els recursos.
Ara bé, la problemàtica del desenvolupament sostenible recau en que, pràcticament tots els països utilitzen fonts d’energia molt contaminants i extreuen matèries primes molt contaminants, com el carbó, el petroli i el gas, que són combustibles fòssils i a més amés, s’esgoten a causa de la dependència que tenen els països desenvolupats. Això no és desenvolupament sostenible perquè estem utilitzant un tipus de combustible que s’esgota, sense possibilitat de renovació.

Aquestes conseqüències que produeixen aquest tipus d’energies són, en general, irreversibles. Països com Canadà i Estats Units, destaquen per la gran ineficiència energètica. El nostreobjectiu hauria de ser, i principalment l’objectiu de la industria, reduir la nostra demanda d’energia al mateix temps que substituïm les fonts no renovables per renovables, encara que, hi ha diferents visions i interessos referents a aquest problema.



3.- Exposeu els trets essencials dels problemes mediambientals actuals del nostre
planeta: l’atmosfera (pluja àcida, disminució de la capa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • CMC
  • infancia en risc i película la Ola
  • Recursos humanos i
  • Recursos naturales i su distribucion
  • Similitudes y diferencias entre SISA-I e ICAI-RISC-16
  • Prueba Unidad I Recursos Naturales
  • Riscos
  • Risc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS