Reer

Páginas: 2 (405 palabras) Publicado: 5 de febrero de 2013
La guerra de Cuba 1895-1898

1. Causes de la guerra.
1.1.Raons econòmiques:


L'aranzel de 1891 de Cànovas dóna el monopoli del mercat cubà als terratinents cerealistes castellans i alsindustrials bascos i catalans. En contra: Criolls cubans, obligats ara a comprar tot a ESP Comerciants i industrials EUA, que no poden comerciar lliurament amb Cuba.





1.2.Raons polítiques:
●La Pau de Zanjón 1878. ESP prometia una certa autonomia que mai es va complir. 1893, Antonio Maura, ministre d'Ultramar va proposar un govern autònom. Oposició. Va haver de dimitir. Forta divisióa Cuba:
– –



Criolls volen autonomia Comerciants ESP no, Cuba era “un trozo más de la Patria” 1886 Fi de l'esclavitud a Cuba

2. La guerra


José Martí funda Partit Revolucionari CubàEsclata revolta a l'orient de l'illa al “Crit de Baire” i de “Viva Cuba libre”. Reben suport dels criolls i esclaus, guerra molt popular. Exèrcit espanyol dirigit per A.Martinez Campos, i més tard perValerià Weyler Política de reconcentració: pagesos desplaçats a ciutats per aïllar els rebels: Fam i Epidèmies, 300.000 morts civils. Duresa i crueltat













Els políticsespanyols adopten actitud patriotera: “Hasta el último hombre, hasta la última peseta...” (Cànovas 1897) Molts grups es deixen portar per la propaganda de “defender el orgullo nacional” Moltsinteressos en defensar la plena sobirania de l'illa. Gran desplegament de soldats a Cuba. Només es pronuncien en contra la guerra i defensen autonomia o independència per Cuba:








●Republicans federals, Unió Catalanista i Associacions obreres.



1897, Sagasta, a la desesperada proposa l'autonomia als cubans, aquests la rebutgen: “autonosuya”

3.Intervenció EUA i fi delconflicte


Reconeixen als rebels cubans. 15 febrer 98, explosió al port de La Havana del cuirassat Maine, 266 marines EUA morts. Accident? Sabotatge? La premsa groga EUA acusa al govern espanyol i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • reer
  • reer
  • Reer
  • reer
  • reer
  • reer
  • Reer
  • Reer

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS