Reflexió sobre el llibre “Valores en la educación infantil: un año en la clase de las jirafas"”

Páginas: 7 (1712 palabras) Publicado: 22 de abril de 2014
REFLEXIÓ INDIVIDUAL SOBRE EL LLIBRE “VALORES EN LA EDUCACIÓN INFANTIL: UN AÑO EN LA CLASE DE LAS JIRAFAS”

SÍNTESI DE TRES IDEES

En aquest treball faré la síntesi i reflexió de tres idees presents a la lectura, que són:
1. L'educació en valors.
2. L'organització del treball escolar.
3. Les relacions dintre de l'àmbit escolar.

1. L'educació en valors

Segons l'autora del llibre,l'educació en valors és una idea molt amplia que sempre està present a la vida escolar.
Educar en valors significa proporcionar als alumnes les eines per viure i conviure. Implica l'esforç, responsabilitat, respecte, solidaritat, autonomia, etc, és a dir, la construcció de la personalitat moral.

Aquesta educació en valors es dóna en diferents espais: l'aula, el centre i l'entorn, llocs on esprodueix la continua convivència i relació d'alumnes, professors i altres agents.
Durant un curs escolar succeeixen gran quantitat d'esdeveniments i activitats que afavoreixen l'aprenentatge d'uns valors morals i culturals.

- A l'aula, la mestra organitza el programa escolar d'una manera amena i aparentment senzilla intentant integrar diversos mètodes de treball que aconsegueixen els respectiusobjectius. Per exemple, pot preparar una activitat en grup que serveixi per a que els alumnes aprenguin a conviure, col·laborar o compartir. És a dir, cada activitat o pràctica educativa es prepara conscientment per assolir un objectiu concret.

- Al centre s'organitzen les diverses activitats que impliquen a tota la institució i fomenten una identitat global o conjunta.
Això significa la creaciód'una consciència col·lectiva i, igual que les activitats dutes a terme dins de l'aula, l'assoliment d'unes metes concretes.
Les activitats preparades pel centre, com el dia de carnaval o un recital, afavoreixen els aspectes més col·lectius com poden ser l'ajuda mútua o la col·laboració.

- Mitjançant les sortides, els alumnes interactuen amb el seu entorn i es relacionen amb altres agents ientitats.
Des del meu punt de vista, aquestes excursions permeten que els alumnes experimentin i visquin en primera persona els temes tractats a l'aula, de manera que els ajuda a consolidar els seus coneixements d'una forma més entretinguda i relaxada.
A part, les activitats que es duen a terme dins les diverses visites també fomenten el treball col·laboratiu, individual, la participació, etc.2. L'organització de treball escolar

L'organització del treball escolar és un dels aspectes més importants per al correcte funcionament i aprofitament de les activitats i de les tasques.
Com hem dit abans, els mètodes o estratègies seleccionats per la mestra per ensenyar els continguts serveixen per assolir diferents objectius. Per això, la selecció d'aquests mètodes resulta un pas moltsignificatiu.
Com bé diu l'autora del llibre, el treball pot organitzar-se de forma individual, grupal, per projectes, per racons o per tallers.

- El treball individual és aquell que busca que l'alumne assoleixi cert grau d'autonomia, que aprengui a confiar en si mateix i també adquireixi seguretat en si mateix.
Treballar de forma individual significa també arribar a autoregular-se.
És a dir,partint de l'ajuda del professor, anar adquirint confiança i independència per arribar a treballar sòl, relacionar els continguts amb els coneixements previs, escollir les estratègies adients per a resoldre la tasca i, finalment, fer una autocrítica i avaluació pròpia.

- El treball grupal és aquell que realitzen diverses persones de forma conjunta.
Mitjançant aquest mètode de treball, elsalumnes es poden ajudar entre ells i resoldre dubtes que potser, individualment, no aconseguirien entredir.
Aquesta col·laboració afavoreix que els alumnes siguin menys competitius i més solidaris i que aprenguin a compartir coneixements i recursos.
El treball en grup pot resultar més senzill que el treball individual pel fet que tots participen i s'ajuden mútuament, de manera que no queda cap...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ideas Y Valores Sobre La Educacion Infantil
  • Ideas y valores de la educacion infantil
  • Los Valores En La Educación Infantil
  • ideas y valores sobre la educacion infantil
  • tesis sobre educacion en valores
  • Actividad Sobre Educación En Valores
  • La Importancia De Trabajar Los Valores En La Educación Infantil
  • Reflexió sobre la república de plató (llibres 2 i 7)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS