Refrigeració Per Compressió De Vapor

Páginas: 14 (3425 palabras) Publicado: 4 de diciembre de 2012
Refrigeració per compressió de vapor

1. Introducció

En aquesta pràctica hem estudiat el funcionament de la refrigeració per compressió de vapor. Una màquina frigorífica és un tipus de màquina tèrmica generadora que transforma algun tipus d'energia, habitualment mecànica, en energia tèrmica per tal d'obtenir i mantenir en un recinte una temperatura menor que la temperatura exterior.L'energia mecànica necessària pot ser obtinguda prèviament a partir d'un altre tipus d'energia, com ara l'energia elèctrica mitjançant un motor elèctric.
Aquesta transferència es realitza per mitjà d'un fluït o refrigerant, que en diverses parts de la màquina sofreix transformacions de pressió, temperatura i fase (líquida o gasosa); i que es posat en contacte tèrmic amb els recintes per tal d'absorbircalor d'unes zones i transferir-lo a altres.

2. Objectiu

L'objectiu principal d'aquesta pràctica és el de conèixer i entendre el funcionament dels equips de refrigeració per compressió, per tal de prendre les mesures adequades de les diferents variables que hi intervenen i procedir al posterior càlcul dels paràmetres característics que ens interessen: calors transferides, treball delcompressor i COP.

3. Descripció de l'equip

L'equip de refrigeració per compressió mecànica en qüestió, consisteix en una sèrie de circuits que interactuen. Abans d'exposar quins són aquests circuits i quin és el seu principi de funcionament, plantejarem quins són els elements principals que constitueixen aquest equip:

- Compressor: És l'element que subministra energia al sistema, elrefrigerant arriba en estat gasós i el compressió li augmenta la pressió.

- Condensador: El condensador és un bescanviador de calor al qual es dissipa el calor absorbit a l'evaporador i l'energia del compressor. Al condensador el refrigerant canvia de fase, de gas a líquid.

- Vàlvula d'expansió: El refrigerant líquid entra a la vàlvula d'expansió on redueix la seva pressió, al reduir-se lapressió és redueix dràsticament la seva temperatura.

- Evaporador:  El refrigerant a baixa temperatura i pressió travessa l'evaporador, que com el condensador és un bescanviador de calor i absorbeix el calor del recinte on està situat. El refrigerant líquid que entra a l'evaporador es transforma en gas quan absorbeix el calor.
Figura 1: Exemple de compressor Figura 2: Exemple de vàlvulad'expansió

Figura 3: Exemple de condensador Figura 4: Exemple d'evaporador


Un cop vistos els elements fonamentals de l'equip, analitzem quins són els circuits que el conformen. La màquina de refrigeració consta de tres circuits independents: circuit de glicol, circuit d'aigua i circuit de refrigerant R22.

3.1. Circuit de glicol
La funció del circuit de glicol a la màquina derefrigeració és la de proporcionar energia tèrmica a l'evaporador i poder tancar els balanços del cicle de compressió del vapor, ja que en general l'evaporador es troba dins del recinte del qual volem extreure energia de manera que puguem mantenir una temperatura inferior a l'ambient.
El circuit està format per una bomba de recirculació, resistències elèctriques i pel fluid que hi circula, que en aquest casés una solució al 50% de glicol i aigua (s'usa aquesta solució ja que es volen assolir temperatures de fins a -30ºC).
El glicol passa per les resistències (en el nostre cas, primer dues resistències i després per tres resistències) on s'escalfa, i just abans d'entrar a l'evaporador obtenim les mesures del cabal volumètric i la seva temperatura. Dins de l'evaporador el glicol és refredat pelcircuit refrigerant i surt a una temperatura inferior. Per últim, el glicol arriba a la bomba de recirculació i aquesta el bombeja una altra vegada cap a les resistències elèctriques, on torna a començar el seu cicle.

3.2. Circuit refrigerant
El refrigerant canvia el seu estat d'agregació en cada punt d'aquest circuit. A l'entrada del compressor el podem avaluar mitjançant un manòmetre i un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Refrigeració Per Compressió De Vapor
  • Destil:lació per arrossegament de vapor
  • CP12 Ciclo de Refrigeraci n por Compresi n de Vapor
  • Destil·Lació Al Buit I Destil·Lació Per Arrossegament De Vapor
  • refrigeracio
  • Refrigeraci N
  • Vapor
  • Vapor

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS