Refugi antiaeri 307 i bateria antiaerea de Montjuic

Páginas: 5 (1063 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2014

Introducció:

El dilluns 7/04/2014 els alumnes de segon de batxillerat vam anar a visitar a Barcelona un refugi antiaeri al barri de poble sec i a continuació una bateria antiaèria al turó de la rovira. Vam realitzar aquesta sortida en relació amb el temari de història d'Espanya que estàvem realitzant: La guerra civil (1936-1939) del tema 12 del llibre.

Visita:

El primer lloc que vamvisitar va ser un refugi antiaeri del barri de Poble sec.

La guerra civil espanyola va començar el 17 de juliol de 1936 a Melilla, on el coronel Yagüe, cap de la legió es va aixecar en armes contra la República i la insurrecció es va estendre rapidament al protectorat marroquí amb el nom de Alzamiento Nacional. El 18 i 19 de Juliol la majoria de guarnicions militars també es varen unir al'esdeveniment.

El refugi que vam visitar ens situa cronològicament quan l'alzamiento ja portava un any en vigor.

L'any 1937,el 13 de gener, es realitzà el primer bombardeig. El primer bombardeig va ser naval, realitzat desde un vaixell situat a la costa.

El següent bombardeig que ens van destacar va ser el 16 de març de 1937, que ja va ser protagonitzada per l'aviació legionària de Hitler, queutilitzà la Barcelona del moment com a camp de proves.

Aquest bombardeig va durar tres dies seguits, desde el 16 fins al 18 de març, on la població va haver de restar a resguard en el refugi.

A part de la funció de ciutat com a blanc de proves, els bombardejos varen tenir dos objectius més:

-El principal, desmoralitzar i atacar psicològicament el bàndol republicà, ja que era el primerbombardeig on s'atemptava directament contra civils.

-El segon era la privació de recursos i indústria armamentística per la república destruint les zones industrials de la ciutat i els barris d'obrers.

La resposta del bàndol republicà i de la població de Barcelona als bombardejos va ser de dos tipus: L'activa i la passiva.






Els refugis formen part de la passiva i se'n varenconstruir 1401 refugis de 14-15 metres sota terra a Barcelona, d'on 25 refugis varen ser construïts per l'ajuntament.

La distribució de refugis era un refugi per carrer que el construïen les dones, nens i avis, ja que els marits i homes superiors als 25 anys havien de combatir contra el bàndol nacional.

El refugi:

L'organització social de la població dels anys 30 va fer possible l'organitzacióper a la construcció dels refugis antiaeris:

Va ser gràcies a: la radio,els espais obrers, sindicats i Ateneus. Tots eren entitats socials en temps de pau, i, en temps de guerra, es convertiren en mitjans d'organització social per la defensa de la ciutat.

Imatge: Refugi 307. Font: www.fje.edu/StIgnasi/images/stories/Noticies/2BATXRefugi/P3020603.jpg

El refugi de Poble sec, és el refugique vam visitar. Les seves dimensions són molt grans on hi cabien unes 2000 persones repartides en 250 metres de túnels amb la disponibilitat d'espais sanitaris, lavabos, guarderia, pou d'aigua i bancs per seure esperant que acabi el bombardeig.

Dintre del refugi, allà s'hi anava a salvar la vida i hi havien unes normes a seguir:

-Convivéncia
-Construcció

Dintre de l'apartat deconstrucció era que tothom havia d'ajudar en la construcció del refugi i s'organitzava la construcció per la presència d'arquitectes i enginyers. Això feia que el refugi fos de tothom, pertanyia a tota la població. Era un espai públic construït per la població en conjunt.


El Maig de 1937 es va crear la junta de defensa pasiva. Un grup d'enginyers,arquitectes,etc destinats a construir refugis. La sevaorganització era mitjançat cartells informatius.






Elements claus de construcció del refugi:

-Arcs en volta de maó. Flexibles per el contingut d'aire en el interior i més resistència.

-”Zig Zag”: Construir els túnels en disposició de zig zag per evitar la metralla de les bombes.

En la convivéncia trobem tres normes bàsiques:

-Prohibit discutir de política: Això provocaria...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Batería De Ejercicios I
  • Refugios Antiaéreos En Valencia
  • Montjuic
  • el refugio
  • refugiados
  • El refugio
  • refugios
  • Refugio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS