regimen franquista

Páginas: 2 (416 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2013

El règim de Franco. Bases ideològiques i suports

Després de vèncer en la Guerra Civil, Franco va imposar a Espanya, des del 1939, un sistema polític dictatorial semblant al feixisme italià ialemany que , a diferència d’aquests no va caure després de la Segona Guerra Mundial i va ser mantingut fins a la seua mort el 1975.
L’evolució del règim
En aquest espai de temps tan dilatat es podendistingir dues grans etapes:

1939-1959.Durant aquests anys es van implantar les bases del nou Estat. En l'interior, es va establir un sistema polític dictatorial que va reprimir qualsevoloposició i s'hi va practicar una política d'autarquia o autosuficiència econòmica. En l'exterior, Espanya va viure una època d'aïllament internacional.

1960-1975.Durant aquest període es va mantindrel'autoritarisme polític i va tindre lloc un destacat desenvolupament econòmic, un elevat creixement demogràfic i una millora general del nivell de vida de la societat, encara que a costa d'un notableincrement de les desigualtats territorials i d'un empobriment cultural motivat per l'exili de destacats intel·lectuals i artistes. Aquesta situació va originar la progressiva crisi del règim i l'augment del'oposició interior i exterior.

Els fonaments ideològics

Els fonaments ideològics del franquisme van ser:

L’antiparlamentarisme i antilliberalisme . Aquestes idees es van prendre delfeixismes europeus,igual que algunes manifestacions externes, com l’emblema del jou i les fletxes, les cançons i la salutació feixista.

L'anticomunisme. Va suposar una oposició radical a aquestaideologia, que es va accentuar durant els anys de la guerra freda.

El nacionalcatolicisme. L'Església va legitimar el règim franquista, en considerar la Guerra Civil com una «croada» contra l'ateismemarxista. A canvi, Estat es va declarar catòlic i va concedir nombrosos privilegis a l'Església.

El tradicionalisme espanyol. Considerava que el model històric que havia d'imitar-se era l’imperial...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La creación del régimen franquista
  • Franco Y El Régimen Franquista
  • Oposición al régimen franquista
  • Regimen franquista
  • El régimen franquista
  • el regimen franquista
  • regimen franquista
  • Las Políticas Económicas De Los Primeros Años Del Régimen Franquista

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS