Regla de Acentuación y dieresis

Páginas: 4 (992 palabras) Publicado: 12 de noviembre de 2013
Regles d'accentuació del català
Les paraules monosil·làbiques no s'accentuen (hi ha excepcions que constitueixen l'accent diacrític).
S'accentuen les paraules agudes (la síl·laba tònica ésl'última de la paraula) que acaben en vocal, vocal seguida de s o -en o -in (on la i és vocal). S'escriu, per tant: català, però, també, camí, pastís, cabàs, progrés, Berlín, sorprèn. En canvi: Ramon i ferum(acaben en consonant) o esglai i festiu (acaben en semivocal).
S'accentuen les paraules planes (la penúltima síl·laba és la tònica) que no acaben en cap de les terminacions anteriors. Per exemples'accentuen: exàmens, cànon, tòrcer, correguérem, portàveu, entristíssiu. Però no s'accentuen: Maria (mot pla acabat en vocal), examen, Caucas.
S'accentuen totes les paraules esdrúixoles(l'avantpenúltima síl·laba és la tònica) i totes les paraules sobreesdrúixoles (la sílaba tònica està abans de la penúltima). Per exemple: història, tònica, àrea, Núria, període, químicament.
S'accentuen només elsadverbis acabats en -ment que es formen a partir d'una paraula que s'accentua: ràpida → ràpidament, mecànic → mecànicament, fàcil → fàcilment, feliç → feliçment.

Tipus d'accents
Hi ha dos tipusd'accents: l'accent greu o obert (`) i l'agut o tancat (´). L'accent greu es col·loca sobre de les vocals obertes, seguint les normes anteriors; i l'agut, sobre les vocals tancades. La a és la vocaloberta i la i i la u són les vocals tancades. La e i la o poden ser obertes o tancades, per tant, tant poden portar l'accent greu com l'agut, depenent de si la vocal és oberta o tancada. Exemples:bàscula, vàlid, matalàs, interès, bèstia, perquè, cèntim, mòdul, allò, òliba, repòs, arròs, vindré, accés, també, legítima, veí, rítmic, pastós, tórtora, cantó, institució, múscul, brúixola, pallús.

RESUMACCENTUACIÓ VOCAL E:
- AGUDES: Pensa que la majoria de paraules agudes acabades en -e, -es, -en porten l'accent obert (en alguns casos al català occidental és tancat) , exceptuant els VERBS EN...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Reglas De Acentuación
  • Reglas de acentuación
  • Reglas de acentuación
  • Reglas de acentuación
  • Reglas de acentuacíon
  • REGLAS DE ACENTUACION
  • Reglas de acentuación
  • Reglas de acentuación

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS