Regnes Hispànics en la edat mitjana

Páginas: 5 (1223 palabras) Publicado: 12 de febrero de 2014

Resum t8


1. La invasió musulmana d’Espanya: Al-Andalus.
A l’any 711 un exèrcit musulmà va entrar en la península ibèrica i, en la batalla del riu Guadalete, va véncer el rei visigot Roderic. Dirigits per Tarik i Muza, els musulmans van conquistar ràpidament el territori visigot. Les causes de que aquesta conquesta fora tan ràpida van ser:
La debilitat de la monarquia visigoda sumida enun procés de guerres civils, ja que el seu sistema de govern era una monarquia electiva.
La indiferència de la població, que no va oposar resistència als nous dominadors. Els llauradors vivien en condicions molt predicàries.

Després de la conquesta uns pocs àrabs i sirians, que van ocupar les millors terres i els berbers s’instal·laren en terres més pobres. La població llauradorahispanoromana es va mantindre i gran part es va convertir a l’islam.

2. Etapes de la història d’Al-Andalus.
Els musulmans anomenen Al-Andalus als territoris conquerits en la península ibèrica. La història d’Al-Andalus compren varies etapes:
Emirat dependent del califa omeia de Damasc (711-756) època de conquesta i expansió.
Entre el 756 i 929 va ser la caiguda de la dinastia omeia de Damasc, Abdal-Rahaman va formar l’emirat independent del califat abbasí de bagdad. Va ser l’indicador d’una brillant dinastia.
Abd al-Rahaman III es va proclamar califa, trencant tos els llaços que unien a bagdad (1031).
Còrdova va ser la capital d’Al-Andalus i la ciutat més important d’Europa occidental. El territori es dividia en provincies o cores que tenien al front un governador.
Les rivalitats entre àrabsi berbers i els problemes amb mossàrbs i muladís. Aquests van acabar fragmentant la unitat del califatr el 1031 que es va dividir en els anomentats regnes de taifes.
Regne nassarita de granada: (1238-1492) Els reis catòlics expulsaren l’últim rei musulmà i acaba la dominació islàmica en Espanya.

3. Reconquesta: principals nuclis de resistència cristiana.
Els musulmans només es van assentaren els regions agrícoles més riques, es van conformar amb el sotmetiment de les zones pobres, en aquests llocs, aprofitant l’escassa pressió islàmica es van organitzar enclavaments cristians de resistència.
En la serralada cantàbrica àsturs i cantàbries, acabdillats pel noble visigot Pelai, va véncer els musulmans a Covadonga al 722, la qual cosa va ser origen del regne d’Astúries.
En elsPirineus es va crear una marca defensiva.


La conquista en la zona occidental, a diferència de l’oriental, va avançar ràpidament. A finals del segle X, el regne de Lleó dominava la submeseta Nord.
En resposta, els musulmans van realitzar expedicions contra els enclavaments cristians. Des de Còrdova partien per a saquejar els camps i obtindre el botí. El moment de majorintensitat va ser e l’èpocad’Almansor. Que va dur a terme cinquanta batalles contra el territori cristià.

4. Economia i societat d’Al-Andalus.
Economia: Els primers nuclis cristians van sorgir en zones muntanyoses d’escassa romanització, en aquests territoris dominava una economia i una subsistència, basada en el cultiu de cereals i en la ramaderia. El comerç era escàs en la zona de la frontera, va haver-hi molts llauradorspropietaris lliures que no treballaven en un senyoriu. En les zones més segures abundaven els serfs.
A Al-Andalus l’activitat econòmica va ser intensa. Disposava de les àrees agrícoles més riques i les va millorar mitjançant invacions tècniques, especialment de regadiu. Cereals, vinya i olivera es va completar amb cultius com el cotó i el lli, i l’arboricultura.

Societat: l’estratificaciósocial andalusí era complexa. Va haver-hi diferències motivades per la riquesa i per la religió. En la cima es trobaven els musulmans descendents dels conquistadors àrabs i sirians, a continuació els de procedència berber i, finalment, els muladís d’origen hispanovisigot, que eren la majoria.
Després dels musulmans es trobaven els jueus i els cristians, que conserven la seua religió a canvi de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Edat Mitjana
  • La Edat Mitjana
  • El regne de vàlencia en l´edat mitjana
  • Edat Mitjana
  • Edat Mitjana
  • L edat mitjana
  • Histria De La Baixa Edat Mitjana
  • Edat Mitjana Monodia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS