Relacions entre la unió europea i el marroc en la pesca i com aquestes afecten a espanya

Páginas: 5 (1109 palabras) Publicado: 7 de febrero de 2012
Blanca Llinares González
24-01-2012

GEOGRAFIA: Relacions entre la Unió Europea i el Marroc en la pesca i com aquestes afecten a Espanya
Des de la incorporació d’Espanya a la Unió Europea l’any 1986, l’acord amb el Marroc sobre el tema de la pesca ha estat una necessitat primordial per a la flota espanyola, ja que aquesta no s’ha adaptat a les noves estructures tècniques, a diferència devaixells congeladors com els noruecs. Això ha fet que el Marroc se n’aprofiti de la situació, i ha aprofitat la pesca com a un dels eixos claus de les seves reivindicacions davant de la Unió Europea.
Dels gairebé cent vint vaixells europeus que tenien llicencia per pescar al Marroc, cent són espanyols, la gran majoria provinents d’Andalusia i Canàries. Aquests, en un principi, tenien la llicènciafins al febrer de 2012. Tanmateix, la Unió Europea, el 14 de desembre va posar fi al tractat i el govern marroquí va ordenar a tots els vaixells europeus que operaven en el marc de l’acord entre la Unió Europea i el Marroc que abandonessin les aigües marroquines abans del 15 de desembre.
Els vaixells que treballaven al Marroc ho feien a partir d’un acord signat al 2007, i que any rere any s’anavaprorrogant. El problema ha estat que la última pròrroga es creia del tot segura i, per tant, els vaixells europeus seguien treballant-hi com si res. Aquest acord oferia 119 llicencies a Europa, amb una quota afegida per alguns éssers marins com les anxoves. A canvi, la Unió Europea pagava 36.1 milions d’euros al Marroc.
Els principals votants en contra de la pròrroga d’aquest acord argumentenque no és rentable per a la Unió Europea. A més a més hi ha motius ambientals, entre els quals hi figura la sobreexplotació d’algunes espècies, la qual és il·legal segons el dret internacional.
Això suposarà, per una part que hi haurà ports que quedaran absolutament inutilitzats. A més a més, el comunicat del Marroc assegura que la decisió del Parlament europeu “marca así una lamentableevolución, de consecuencias graves sobre el futuro de la cooperación entre Marruecos y la UE en materia de pesca”.
Pel que fa a Espanya, el secretari general de la Confederació Espanyola de la Pesca ha explicat que a la reunió feta a Barbete (Càdis), una de les localitats més afectades per la cancel·lació del pacte, s’ha exposat la necessitat de renovar immediatament el conveni, donades les conseqüènciesque s’estan donant a tots dos països. Aquest ha afirmat també que la prohibició de la pesca al Marroc està afectant a aproximadament 65 vaixells que no han salpat des de fa més d’un mes, pel que s’està afectant de forma directa a aproximadament cinc-centes persones, ja que tots els seus tripulants van quedar automàticament a l’atur.
Ell mateix ha defensat que la comissió mixta de pesca entreEspanya i el Marroc lamenta profundament la ruptura de l’acord, la qual, segons diu ell, es deu més aviat a qüestions polítiques que tècniques.
Cal destacar també que el vet de l’Eurocàmara afectarà a Espanya de tal manera que el Govern aproxima en 15 o 16 milions d’euros les ajudes que necessitarà el sector pesquer si no s’aconsegueix un nou conveni en un termini màxim d’un any.
Val a dir quel’Eurocàmara va demanar a la Comissió Europea que presentés, quan abans possible, un possible mandat per a un futur acord sobre la pesca entre la Unió Europea i el Marroc que compleixi una base: ha de ser sostenible econòmicament, ecològicament i socialment.
El nou ministre espanyol d’Agricultura i Medi Ambient va explicar a la comissària europea de Pesca que el pacte en qüestió és prioritari per aEspanya i va demanar, el passat onze de gener, a la Comissió Europea a Brussel·les que acceleri la negociació d’un nou pacte pesquer entre la Unió Europea i el Marroc i faciliti compensacions a la flota afectada, que ara està a l’atur de les activitats en qüestió.
El 18 de gener, el president Mariano Rajoy va visitar el Marroc, on es va discutir el tema de les relacions pesqueres entre la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Text Argumentatiu Sobre Les Relacions Entre Catalunya I Espanya
  • La població a Espanya i Catalunya
  • Catalunya i espanya xix
  • catalunya i espanya
  • Relleu Espanya I Catalunya
  • Catalunya i Espanya
  • Anarquisme A Espanya I Catalunya
  • Como aydan i afectan algunas cosas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS