Relatii publice in spatiul transfrontalier

Páginas: 128 (31915 palabras) Publicado: 6 de junio de 2010
UNIVERSITATEA DIN ORADEA

FACULTATEA DE ISTORIE, GEOGRAFIE ŞI RELAŢII INTERNATIONALE

RELATII PUBLICE IN SPATIUL TRANSFRONTALIER

NOTE DE CURS
CONF. UNIV. DR. ION ZAINEA

INTRODUCERE

Expresia ,,relatii publice", banala pentru vocabularul contemporan, a fost utilizata, intr-o acceptie teoretica, pentru prima data in 1882, cand un avocat pe nume Dorman Eaton, a tinut, in fatastudentilor de la Facultatea de Drept a Univesitatii Yale, un discurs cu titlul ,,Relatiile publice si indatoririle juristilor". Prin relatii publice el intelegea preocuparea pentru binele public. Mai tarziu, in 1920, Edward Barnays a utilizat formula ,,consilier in relatii publice" pentru a defini activitatea practicienilor in acest domeniu.
in ultimii ani, o data cu democratizarea societatiiromanesti, domeniul relatiilor publice a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa. Au aparut departamente sau, eel putin, functii de profil la nivelul tuturor institutiilor publice, in marile intreprinderi, in organizatiile neguvernamentale, in educatie, sport si cultura. De asemenea, tot mai multe universitati, de stat si particulare, au infiintat facultati sau sectii de relatii publice.Pornind de la aceste realitati, am abordat cursul de fata la situatia cu care ne confruntam: penuria de cunostinte, teoretice si practice, precum si confuzia (de valori, de termeni, de proceduri) care rezulta din aceasta stare de fapt. Cursul se constituie din doua segmente majore: in primul sunt prezentate elementele constitutive, fundamentale, ale relatiilor publice: diversele tipuri de definitii,conceptele-cheie care intervin in definirea relatiilor publice, principiile pe care se intemeiaza exercitiul profesional in acest domeniu (inclusiv cateva coduri etice de referinta), formele institutionale de organizare a acestor activitati, calitatile recomandate unui bun specialist. Cel de-al doilea segment trateaza eel mai important proces din relatiile publice: construirea unei campanii. Dorindsa pastram profilul unui curs cu caracter introductiv, in conformitate cu nevoile publicurilor carora li se adreseaza (absolventi ai unor specializari cu profil apropiat de relatiile publice, politicieni, juristi, istorici, alte persoane interesate sa inteleaga specificul domeniului) am ales solutia unor sinteze, care sa permita intelegerea si stapanirea notiunilor de baza, precum si familiarizareacu tehnicile de lucru din relatiile publice si aplicarea lor in realitatea cotidiana.
Relatiile publice circumscriu un domeniu in care sunt integrate numeroase tipuri de activitate, unele specifice, altele comune cu alte sfere de activitate. Din aceasta cauza relatiile publice sunt adesea confundate fie cu diferite domenii precum publicitatea, marketingul, lobby-ul, afacerile publice,fund-raising etc., fie cu actiuni precum cele de propaganda, manipulare, promovare a unor interese etc. In plus, termenul de ,,relatii publice" circula in asociere cu alte formule, care desemneaza insa acelasi tip de activitate, multe departamente si firme utilizand eufemisme precum ,,afaceri publice", ,,informare publica", ,,comunicare de intreprindere", ,,management al informatiei" etc. Ne-ampropus, prin urmare, sa scoatem in evidenta specificul domeniului si al activitatilor de relatii publice si sa aratam ca ele au ca scop cresterea increderii reciproce dintre o organizatie si publicul ei, iar ca mijloc de actiune principal circulatia libera, bilaterala si simetrica, a informatiilor.
Relatiile publice sunt o functie si un factor de sprijinire a democratic!, asigurand transparentaproceselor, comunicarea corecta si egala, increderea reciproca. A le prezenta si practica, asa cum se intampla la noi si in alte parti, ca o forma de manipulare a maselor, prin fabricarea de imagini false sau partiale, reprezinta o degradare grava a spiritului relatiilor publice si o mascare, sub acest nume, a unor practici specifice unor regimuri pe care le credem de acum disparute definitiv....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ethics in public relations
  • Prayer in public schools
  • Smoking Should Be Banned In Public Places
  • Career In Public Administration
  • Smoking in public places
  • Influences of flattening in public and private organizations
  • Caso "knowledge management modeling in public sector organizations"
  • salud publica mortalidad y ocde Briefing Note MEXICO 2014 in Spanish

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS