Religio

Páginas: 11 (2748 palabras) Publicado: 4 de abril de 2011
RELIGIÓ I

Prof.: Montserrat, Joan Carles

22/01/2010

Aguilera Matencio, Irene

Baches Gil, Irene
ÍNDEX

ÈXODE

Introducció 3

Contingut 4
Els hebreus i el seu escap de l’esclavitud
Viatge fins al Mont Sinaí
El pacte Sinaí i altres lleis
Les instruccions per a un Tabernacle, vestimentes iobjectes rituals
El vedell d’or i el lliurament de les lleis
La construcció del Tabernacle, vestimentes i objectes rituals

Conclusió 11

INTRODUCCIÓ

La paraula èxode prové del llatí “exodus” que significa partida o fugida. Els jueus van anomenar al llibre Ve-eleh shemoth que vol dir: “aquests són els noms”.

Així doncs, la fita de l’Èxode és mantenir viu en la memòria del poble hebreuel fet fundacional de si mateix com a nació: la sortida d'Egipte i el consegüent alliberament de l'esclavitud. A través de la seva fugida i la recerca de la Terra Promesa, el jueu adquireix consciència de la seva unitat ètnica, filosòfica, cultural i religiosa per vegada primera. L'Èxode estableix també les bases de la litúrgia i el culte, i està dominat en tota la seva extensió per la figura dellegislador i conductor, el patriarca Moisès al qual se li atribueix l’escrit.

Els relats de l'Èxode es mouen entre dos punts geogràfics precisos: Egipte i el Sinaí. Allà es van desenvolupar els esdeveniments que van fer d'Israel el Poble de Déu: la sortida d'Egipte, el pas del Mar Roig i l'Aliança del Sinaí. El record d'aquests esdeveniments es va gravar per sempre en la memòria d'Israel, i esva convertir en el fonament mateix de la seva fe. Per això, el llibre de l'Èxode ocupa un lloc prominent entre tots els llibres de la Bíblia, i ha estat cridat amb raó el "Evangeli" de l'Antic Testament.

Pel que fa a la historicitat del llibre, com en molts altres llibres bíblics , la història que es narra aquí està molt lluny de la definició científica moderna, doncs es tracta d'una històriareligiosa i cultural abans que bèl·lica, diplomàtica o política. És una història popular, que s'esforça per convertir la sortida d'Egipte en una gran epopeia nacional.

Per això, el llibre de l'Èxode no és una "història" en el sentit modern de la paraula: és un testimoniatge nascut de la fe, el reconeixement que l'existència d'Israel com nació no és obra dels homes, sinó una creació de Déu.En referència a la seva cronologia, que va des de la mort de Josep a l’aixecament del Tabernacle en el desert, cobreix prop de cent quaranta-cinc anys; estem llavors davant un supòsit de prop de quatre-cents trenta anys (Éx. 12:40) des del temps de la promesa feta a Abraham (Gal. 3:17). Utilitzant diferents disciplines s’ha intentat trobar una data aproximada per als fets que es narren.CONTINGUT

L'Èxode pot dividir-se en dues parts principals. La primera relata la gesta del Senyor, que va escoltar el clam dels israelites esclavitzats a Egipte i els va fer passar de l'esclavitud a la llibertat enmig de grans portents. El punt culminant d'aquesta primera part és el cant triomfal de Moisés que celebra l'alliberament d'Israel i la victòria del Senyor sobre els enemics del seu Poble (15.1-21). El relat d'aquesta acció divina és la qual dóna el seu nom a tot el llibre, ja que "èxode" significa "sortida".

La segona part descriu la trobada del Senyor amb Israel en la forest Sinaí. Després d'haver manifestat el seu amor i el seu poder, Déu establix la seva Aliança amb els israelites i promulga la seva Llei per mitjà de Moisés. En virtut d'aquesta Aliança, Israel passa a ser la"propietat exclusiva" del Senyor i a constituir una nació santa, és a dir, totalment consagrada a ell (19. 6).

Els grans temes de l'Èxode estan presents a tota la Bíblia. A ells es refereixen els Profetes per a anunciar un nou Èxode (Is. 43. 18-21) i una nova Aliança (Jer. 31. 31-34) més admirables que els primers. I el Nou Testament presenta a l'antic Èxode com una prefiguració de l'obra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • religiosidad
  • Religio
  • Religioso
  • Religiosa
  • religio
  • religio
  • religioso
  • Religioso

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS