Renacimiento literario (catalán)

Páginas: 5 (1168 palabras) Publicado: 9 de noviembre de 2013
Exercici de prova final de literatura universal. (Presentació d’un professor el primer dia de classe)
-M’agradaria començar la classe amb un resum del que farem aquest any al crèdit. La literatura universal diu molt de sí, com a mínim jo crec que val molt més la pena entendre la evolució de literatura universal que la d’un regió o país.
Aquest any començarem parlant de la a literaturaclàssica, no us heu preguntat mai d’ surten els temes clàssics? Durant la època arcaica a Grècia tenim les llegendes i mites s VIII d’Homer com l’Odissea i la Ilíada, després passem a la clàssica s.V on podrem aprofundir més en el teatre que en la poesia. En part de poesia podem trobar odes com les d’Anacreont i Píndar que ens expliquem coses de com funcionaven les festes bàquiques, i Safo de Lesbosque amb les seves Odes a Afrodita introdueix la poesia lírica i cantada al s VII abans de crist. Així doncs coneixerem les parts del teatre i la seva evolució fis arribar als tres grans tràgics Èsquil ,Sòfocles i Eurípides. De Sòfocles estudiarem Antígona, que tracta sobre el mite d’Èdip rei. En la qual es presenta el conflicte entre les lleis dels homes contra la llei dels déus, la lluitaentra homes i dones tan com la lluita fratricida. Antígona lluitarà perquè seu germà Polinices, traïdor a Tebes en alçar la seva mà en contra per la tirania del seu germà Etèocles, pugui ser enterrat després d’una batalla. Després de la tragèdia tem l’inici de la comèdia amb Aristòfanes i la Lisístrata , que tracta més aviat sobre el conflicte entre homes i dones al veure que els marits de les donesdel moment estaven sempre en guerra i no tenien temps per elles , llavors decideixen oposar-se al sexe fins que no es declari la pau.
Després passarem a la poesia i teatre romà del s.I d’abans i després de crist. De poesia romana estudiarem Catul, Horaci, Ausoni, Virgili i Ovidi. Catul va ser el primer i va determinar l’estil intimista “Poeta novi”.Horaci va ser més important ja que era filld’un esclau alliberat i va acabar creant el tòpic del “Beatus ille” i el “Locus amoenus” que expressava el oc ideal, “Aurea mediocritat” que volia dir viure en la màxima tranquil·litat. Ausoni va introduir l “Colligo virgo roses” que és un Carpe Diem dit d’una altre manera. D’Ovidi estudiarem les Metamorfosis, on narra un mite sobre una noia que és raptada i violada i que per escapar-se s’acabatransformant. El més important d’aquests ou Virgili, que estudiarem més ja que apareix a la Divina Comèdia de Dante Alighieri. Explica com un supervivent de Troia sobreviu mil aventures i acaba fundant Alba Longa la qual serà la nova Roma.


Després passarem a l’Edat Mitjana fent una ullada als màgics Contes de Canterbury de Gaucer. Finalment pararem a Dante Alighieri, primer de tot parlarem de laseva vida i de com es va enamorar de Beatriu. Ell va ser crear una nova manera de fer poesia(dolce stil nuovo) , enaltint una dama platònicament. després ens centrarem i llegirem l’infern de la Divina Comèdia, la història del propi Dante que fa un viatge pel món cristià per reconèixer els seus pecats i curar-se a temps. Estudiant els seus cercles, tan mirant els cercles com els personatges.Curiositat com tots els lligams de la novel·la amb el número 3.
Així acabarem el 1r trimestre i començarem el 2n amb Petrarca

Aquest segon trimestre farem tot el Humanisme, Renaixement i Barroc.
Petrarca és el màxim poeta representant del Humanisme i el farem a partir de l’estudi del Cançoner , “in vita di Madonna Laura” i “in morte di Madonna Laura” entenen que fins del S XIX no tornaria a sersuperat gràcies a totes es seves aportacions al món la poesia. Reflectint a naturalesa a l’estat d’ànim de l’autor, com la descripció del personatge femení. També estudiant els clàssics fent servir tòpics com el Carpe Diem
Després acabarem amb la triada Florentina amb Boccaccio, entenen la seva història i centrant-nos en el Decameró, una novel·la burgesa amb “novelinos “ dins que mostraven un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Géneros literarios a partir del renacimiento
  • Las obras literarias del Renacimiento
  • obras literarias en el renacimiento
  • caracteristicas literarias del renacimiento y edad media
  • Renacimiento Literario
  • renacimiento literario
  • Renacimiento literario
  • EL RENACIMIENTO LITERARIO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS