Renaixença i romanticisme

Páginas: 7 (1667 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2013
Renaixença.

La renaixença es el moviment cultural i de consienciacio nacional, amb l'aparició d' un sentiment nacinal i de recuperació de la literatura popular, en canvi en la societat produeix transformacions econòmiques i socials derivades de la revolució industrial. Es diu que la renaixença es la epoca de la nostra literatura compresa entre la decadencia i el modernismo. El romanticismeimpulsà la renaixensa.

Hi ha una diferencia entre la renaixença catalana i la renaixença valenciana. aquesta es que en catalunya l'ambit era politic i literari, i en la valenciana era sols literari. A catalunya comenta per un moviment literari, pero acaba en una reindivicació política. Perque no sols recuperaren la llengua, sino que també l'ambit nacional.En canvi en la renaixença valenciana vatenir tan sols el ambit literari.

Les primeres mostres de la renaixença van ser les poètiques.aquestes primeres composicions ban tindre lloc al Principal cap al 1830. En la nostra llengua només apareixien de manera esporàdica introduïdes en les publicacións periòdiques en llengua castellana.El cas més emblematic va ser `La Patria' de Bonaventura carles Aribau.Dos autors de la renaixença sonJacint verdaguer i Teodor Llorente.

Jacint verdaguer.

Va naixer a Folgueroles l'añ 1845 i mori a Vallvidrera a l'añ 1902.

Aquest es considerat el poeta més gran de la renaixença.Una de les característiques més importants de l'obra de Verdaguer és que aplica un léxic riquíssim, d'arrel popular, als temes erudits.L'obra poetica de Verdaguer es clasifica en tres blocs temàtics: èpica(Canigó,Atlantida), religiosa(Flors del calvari), i històrica i patriòtica.(Oda a Barcelona.)

Teodor llorente.

Va naixer i va morir a valència (1836-1911)

És considerat el poeta més destacat de les lletres valencianes.Amb la influència del mallorquí Marià Aguiló, començà a escriure en valencià i va esdevenir el mestre dels poetes de la Renaixença.

Als 30 añs dirigia el diari La Opinión, del qualrenovà l'edició i feu augmentar les vendes.Mes tard, aquest diari es tranformá en Las provincias, que treballava a favor del valencià i del valencianisme.

La seua obra més destacada és el Llibret dels versos (1885)

El teatre de la Renaixença.

El teatre d ela Renaixença va aplegar una tendència popular i una tendència culta.

-Teatre popular: està formada per obres escrites en una llenguacol·loquial farcida de vulgarismos i castellanismos, que presenten situacions quotidianes. (Federic Soler, eduard Escalante i Josep Bernat i baldoví.)

-Teatre culte: Es tracta d'un teatre romàntic, intenta trencar amb el classicisme. Inclou obres que postren una gran varietat de situacions i personatges, amb l'autor com a tema més destacat i escrites en una llengua culta i arcaica. (ÀngelGuimerà)

Federic Soler.

-L'autor: Va nàixer a Barcelona el 1893. Des de molt jove participà en els tallers o pisos on representaven obres teatrals casolanes. Va morir a la seua ciutat natal el 1895.

-Obra: primera etapa. Inicià la seua producció dramàtica amb un seguit d'obres inconformistes que fregaven la barroeria.

-Obra: segona etapa. Rep el nom de “La Gata”, nom que prengué d'unasocietat teatral creada per ell mateix i altres amb l'objectiu de representar un teatre estable en català. Adoptà el pseudònim de Serafí Pitarra i escriví parodies de drames romàntics.

-Obra: tercera etapa. Abraça els anys 1866-1895

Va escriure veritables drames romàntics i comèdies costumistes. Obtingué un gran èxit amb les obres Les joies de la Roser (1866) i El rector de Vallfogona (1871).Eduard Escalante.

(1834/1895)

És considerat el màxim representat del sainet valencià. Va escriure una cinquantena de sainets que reflecteixen els canvis socials de la València de mitjan segle XIX.

El seu teatre manifesta una ideologia popularista i lliberal, i en l'aspecte lingüistic, reprodueix una barreja idiomàtica en què, de vegades, força el llenguatge per donar més comicitat al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Renaixença i Romanticisme
  • Romanticisme .renaixença
  • Renaixense i Romanticisme
  • El romanticisme i el realisme
  • Renaixement i romanticisme
  • Romanticisme i realisme
  • el romanticisme i goya
  • Romanticisme i realisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS