Renaixença

Páginas: 3 (614 palabras) Publicado: 5 de enero de 2015
La Renaixença
Context:
A Catalunya, ja s'havia produït una recuperació econòmica i demogràfica iniciada al SXVIII, per tant, alguns il·lustrats s'interessaren pels territoris de llengua catalanai pel català. A més, durant el S XIX, la burgesia catalana se senti poderosa a causa de la revolució industrial, i reclamaren un reconeixement de la seva cultura. L'inici de la Renaixença coincideixamb la irrupció del Romanticisme als territoris de parla catalana.
1833 → ''Oda a la Patria'' de Carles Aribau, (escrit quan estava exiliat a Madrid) revista ''El Vapor''. Adreçada al seu patróGaspar Remisa amb motiu de felicitar-li l'onomàstica. Temes: enyorament a la pàtria perduda i referències a llocs de Catalunya → Inici del moviment
Tal i com fa referència el nom, renaixença és un termeoposat a decadència, i, per tant, és un procés de recuperació lingüística que durant el SXIX va contribuir a la conciencia social i al reconeixement de la la llengua i la literatura catalanes.
A causade la manca d'un estàndard normativitzat, el gènere que més predominà va ser la poesia.
Aquest moviment es va estendre durant un període de temps que excedeix els 70 anys. Per exemple, a les balears(igual que a València) va faltar una burgesia (sorgida de la revolució industrial) que impulsàs aquest moviment de recuperació cultural.
Etapes:
1830, a Catalunya: Es conreà la poesia romàntica encastellà, i alguna vegada en català com va fer Carles Aribau, Joaquim Rubió i Ors o Manuel Milà i Fontanals.
1841 al 1859: Etapa que coincideix amb la restauració dels Jocs Florals a Barcelona(1859), certamen literari d'origen medieval que afavorí la creació literària i reuní els poetes que s'ajustaven al lema dels Jocs: Pàtria, fe i amor, que corresponien als tres premis que s'hi atorgaven(l'englantina, la viola i la flor natural). Poeta que aconseguia tots els premis era anomenat mestre en Gai Saber. El 1841 es varen reprendre a l'exili fins a 1978, que es tornaren a celebrar a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La renaixença
  • La Renaixença
  • La Renaixença
  • Renaixença
  • la renaixença
  • la renaixença
  • Renaixenc a
  • LA RENAIXENÇA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS