REP BLICA Y LA GUERRA CIVIL

Páginas: 20 (4932 palabras) Publicado: 24 de marzo de 2015
6. El triomf del front popular

Es van presentar a les eleccions els partits catalanistes d'esquerra agrupant-se en el Front d'Esquerres. Aquest programa es basava en l'amnistia dels pressos polítics i el restabliment de l'Estaut, la Generalitat i la Llei de contractes de conreu. Es donava suport al Front Popular, una coalició de republicans d'esquerra, socialistes i comunistes a tot l'estatque volia que es tornés a aplicar la legislació reformista que va ser suspesa quan van arribar al govern els de dretes.
Per contra, els partits dretans van reaccionar amb la formació del Front Català d'Ordre, organitzat per la Lliga. A la resta d'Espanya, les dretes es van agrupar en l'anomenat Bloque Nacional constituït per la CEDA, republicans de dretes, monàrquics, tradicionalistes,etc.
Vaguanyar el Front popular obtenint un 48% de vots i en canvi la dreta un 46%. Com a conseqüència, el nou govern va quedar format exclusivament pels republicans d'esquerra, mentre que els socialistes i els altres partits de la coalició li donaven suport parlamentari. Manuel Azaña va ser elegit president de la República i Casares, cap del govern.

Amb aquest nou govern es va decretar una amnistia pels alsmés de 30.000 presos polítics i es va obligar a les empreses a readmetre els obrers acomiadats arran de les vagues de l'octubre del 34. Al País Basc i a Galícia s'hi van iniciar les negociacions per a l'aprovació dels estatus respectius i es va reprendre el procés reformista. Llavors, la CNT es va mostrar en contra amb la necessitat d'accions revolucionàries. Es van convocar vagues en algunesciutats per demanar el millorament de les condicons laborals, i al camp, jornalers d'Andalusia i d'Extremadura van inciar l'ocupació de terres. Aquesta situació va descontentar als propietaris de terres i van tancar moltes fàbriques i van expatriar capitals i l'Eslglésia va fer campanyes contra la república. Falange Española(franco) van fer patrulles armades que van iniciar accions violentes contraels líders d'esquerres.
A Catalunya es va restrablir la Generalitat i les seves institucions, els Parlament que va confirmar Lluís Companys com a president i la Llei de contractes de conreu va tornar a entrar en vigor. La lliga havia evolucionat a posicions més centristes i ambdós partits volien l'autonomia de Catalunya. Malgrat l'existència de conflictes laborals, no va existir un clima decrispació i d'enfrontament entre dretes i esquerres com altres llocs de l'Estat.
Desprès de tot això es va fer un cop d'Estat militar contra la República. Al principi, la conspiració militar no va tenir molta força però fins que va arribar el general Emilio Mola. Va donar un protagonisme especial a l'exèrcit d'Àfrica, comandat pel general Franco. Per frenar els rumors colpistes del govern es van canviarde destinació els generals sospitosos.
La conspiració militar comptava amb les forces polítiques de la dreta i amb l'aquiescència de la Itàlia feixista i l'Alemanya nazi que donaven suport econòmic i militar.
L'inici de la guerra Civil va donar lloc a l'asssassinat de José Calvo Sotelo.















LA GUERRA CIVIL

El dia 17 de Juliol es va produir un aixecament contra la República i lainsurrecció es va estendre ràpidament a la resta del protectorat marroquí. Es van unir els sectors civils falangistes i carlins. Des del Marroc, el general Franco, que ja havia assegurat el triomf de la insurreció a les Canàries, es va dirigir cap a la Península amb l'exèrcit Africà.
Casares Quiroga, el cap del govern de la república, va ser substituït per José Giral i va decidir eliminar l'exèrcit illuirar armes als sindicats i als anarquistes per tal d'obtenir més suport. També als del Front Popular com per exemple els comunistes i els socialistes.
Aquesta insurrecció va triomfar a Galícia i en llocs on predominaven la gran propietats o els petits propietaris molt conservadors, és a dir, a les zones agràries (i a Sevilla i Saragossa). En canvi, va fracassar en zones on predominven els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • II REP BLICA Y GUERRA CIVIL
  • REPU BLICA I GUERRA CIVIL
  • Rep Blica
  • REP BLICA
  • ANALIZANDO UNA UNIDAD DID CTICA REP BLICA Y GUERRA CIVIL ESPA OLA 1
  • Rep Blica
  • La Rep Blica
  • La Rep Blica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS