representación de trabajadores

Páginas: 19 (4650 palabras) Publicado: 3 de mayo de 2014
Página 112 LA PARTICIPACIÓ DELS TREBALLADORS A L'EMPRESA

Els treballadors poden participar en l'esdevenir de l'empresa, a través d'uns representants que ells mateixos elegeixen.

La representació dels treballadors, com a col·lectiu, es pot fer:

a través de la representació col·lectiva unitària, que es concreta en la figura dels delegats de personal i del comitè d'empresa.
A través dela representació col·lectiva sindical, que exerceixen els sindicalts.

El dret de participació dels treballadors a l'empresa el reconeixemen els articles 129.2 de la Constitució i 4.1g) de l' Estatut dels treballadors: els treballadors tenen dret a informar, ser informats, col·laborar en la gestió de l'empresa i otorgar a l'empresari el consentiment perquè usi l'ius variandi, en determinatscasos.
Aquest dret s'exerceix a través dels seus representants.

Per poder exercir el dret de participació, els treballadors, d'una mateixa empresa o centre de treball tenen dret a reunir-se en assemblea, al centre de treball, si les condicions d'aquest ho permeten i fora de les hores de feina (art. 21 CE i arts 4.l.f) i 77 a 81 de l'ET).

Els empresaris poden actuar per si mateixos, sensenecessitat de representació; tanmateix, la majoria s'associen i estan representats per organitzacions empresarials (regulades en els art.7 i 22 de la Constitució i per l'ET). Una de les més conegudes és la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), que té nombroses organitzacions membre, una de les quals és la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (CEPIME).

Liusvariandi: és el poder de l'empresari per demanar al treballador, dins d'uns límits, que realitzi tasques que no preveu el seu contracte, però que són de naturalesa similar, per al bon funcionament de l'empresa.

Les garanties dels representants dels treballadors

Per evitar que es prenguin represàlies contra els representants del treballadors, per l'exercici del seu càrrec, se'ls concedeixen unesgaranties:

prioritat de permanència: a l'empresa o al centre de treball respecte dels altres treballadors, en els casos de suspenció o extinció de contractes per causes tecnològiques o econòmiques i e els casos de mobilitat geogràfica.
No ser acomiadat ni sancionat durant els seu mandat, ni durant l'any posterior a la finalització d'aquest, sempre que el motiu de l'acomiadament o sanció esbasi en una acció realitzada en l'ecercici de la representació
si són sancionats per faltes greus o molt greus, s'haurà d'obrir un expedient contradictori; això vol dir que seran escoltats l'interessat i els altres representants dels treballadors.
No ser discriminat en la seva promoció econòmica o professional.
Llibertat d'expressió en les matèries concernents a la seva representació; podenpublicar i distribuir materials d'interès laboral o social, sense pertorbar el desenvolupament normal de la feina.
Es concedeix a cada representant un nombre determinat d'hores al mes retribuides (crèdit d'hores), per exercir les seves funcions de representació, d'acord amb l'escala del marge. Per conveni col·lectiu es pot pactar l'acumulació d'hores, en un representant o diversos, que poden quedartotalment rellevat/s del treball i poden percebre la seva remuneració d'origen. Aquesta figura es coneix com a alliberat sindical.

Nombre de treballadors a l'empresa
Crèdit d'hores
Fins a 100
15
De 101 a 250
20
De 251 a 500
30
De 501 a 750
35
De 751 en endavant
40

Pàgina 113 LA REPRESENTACIÓ COL·LECTIVA UNITÀRIA

El col·lectiu de treballadors d'una empresa tédret a ser representat, amb independència de la seva afiliació o no a un sindicat, a través dels delegats de personal o del comitè d'empresa.

L'existència de delegats de personal o d'un comitè d'empresa depèn del nombre de treballadors que hi hagi al centre de treball.

Els delegats de personal

Quan l'empresa té menys de 50 treballadors, la representació unitària s'efectua a través dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Trabajo sobre sistemas de representacion
  • Reseña Critica De El Trabajo De La Representación
  • Caso practico sobre representación de los trabajadores
  • El trabajo de la Representación
  • Representacion de los trabajadores
  • La Representacion De Los Trabajadores Y Los Conflictos Del Trabajo
  • Trabajo representación social planteamiento del problema de investigación
  • unidad 6 representacion de los trabajadores

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS