Reproducció cel·lular

Páginas: 6 (1376 palabras) Publicado: 26 de mayo de 2013

La reproducció cel·lular

El cicle cel·lular
És el cicle vital d’una cèl·lula és el període de temps que va des de que la cèl·lula neix fins a que es divideix. El cicle cel·lular es compon de la interfase i la divisió.
Interfase: Compren des de el naixement de la cèl·lula fins a que entra en divisió. Durant aquesta hi ha molta síntesi de proteïnes i per tant molta síntesi d’enzims,síntesi de mol. Orgàniques, respiració cel·lular etc. La cèl·lula augmenta de mida i finalment es divideix. La interfase es pot dividir en 3 etapes: - Fase G1: La cèl·lula creix molt es la fase més llarga i trobem la meitat de material genètic que es troba a la faseG2. (Cromosomes senzills = 1 cromàtida). - Fase S: Fase de replicació de l’ADN. Es dobla la quantitat de material genètic. – Fase G2: La cèl·lula creix poc, es una etapa curta. Hi ha el doble dematerial genètic que a la fase G1. (Cromosomes duplicats units pel centròmer = 2 cromàtides). Durant la interfase els cromosomes estan poc condensats i es troben en forma de cromatina.

Divisió cel·lular: Pot ser de 2 maneres:- Es divideixen per mitosi les cel. somàtiques, les quals son cel. diploides(2n crom).
- Mitosi - S’originen dues cel. filles idèntiques entre si i també 2n.
- Les dues cel. filles tenen el mateix mat. genètic que tenia la cel mare a la fase G.-2 divisions successives  es formen 4 cèl·lules filles.
-Pateixen la meiosi les cel. germinals 2n (cèl·lules mare de les cel. germinals).
- Meiosi - Les cèl·lules filles obtingudes són haploides (n cromosomes).
-Aquestes cèl·lules filles amb n cromosomes = gàmetes = cel. sexuals.
-Gràcies alsgàmetes haploides es pot mantenir constant en nº de cromosomes . característic d’una espècie.


Mitosi
Gràcies a la mitosi l’organisme substitueix les cèl·lules que van morint (manteniment de teixits) i pot augmentar el nºde cèl·lules de l’organisme. Les cèl·lules que no es divideixen es troben en fase G0 (interfase) i solen ser cèl·lules molt específiques com les neurones i les cèl·lules musculars. La mitosi es divideix en: Profase, Metafase, Anafase i Telofase.




Profase
És l’etapa més llarga ja que la cel. es prepara per repartir els cromosomes.
Elnuclèol desapareix no es formen noves subunitats dels ribosomes durant la mitosi la producció de proteïnes està molt baixa i també està reduïda la respiració cel·lular.
Duplicació dels centríols ( de 2 passen a 4). Entre cada parella de centríols es van formant microtúbuls i arriba un moment que cada parella de centríols es col·loca a un pol de la cél·lula.
L’ADN es va condensant més i lacromatina passa a ser cromosomes. Cada cromosoma té dues cromàtides idèntiques unides pel centròmer (=cromosoma duplicat). A cada costat del centròmer de cada cromosoma apareix un cinetocorp (centres organitzadors de microtúbuls) i apareixen microtúbuls cinetocòris.
La membrana es trenca i els cromosomes passen al citoplasma.




Metafase
Els cromosomes es disposen en el pla equatorial de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Genètica i reproducció cel·lular
  • Cel·lula
  • La cel·lula
  • La Cèl·Lula
  • La Cel·Lula
  • Reproducci
  • Cel·Lula
  • Cèl·lula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS