Reproduccion celular

Páginas: 6 (1454 palabras) Publicado: 19 de octubre de 2010
C - 2
LA CÈL-LULA

REPRODUCCIÓ CEL-LULAR

Mitosis i Meiosis

Reproducció Cel-lularLa cèl.lula quan es reprodueix dóna lloc a noves cèl lules. Tal com ja sabem hi ha organismes unicel.lulars i pluricel.lulars, aquests últims formen part dels diferents teixits que tenen la funció de substituir a una cèl.lula morta o ajudar-la a créixer. Per a la reproducció cel lular es necessita dosprocessos:• Divisió del nucli• Divisió de citoplasma (citocinesi)Depenent dels diferents tipus de cèl lules podem diferenciar dues classes de reproduccions:• Mitosi: és la que es produeix en tots els organismes menys els sexuals, també anomenades cèl-lules somàtiques.• Meiosi: es reprodueix en les cèl lules sexuals o també anomenats gàmetes.

MitosiLes plantes i els animals estan formats permilers de milions de cèl lules individuals organitzades en teixits i òrgans que compleixen funcions específiques. Totes les cèl lules de qualsevol planta o animal han sorgit a partir d'una única cèl lula inicial-l'òvul fecundat-per un procés de divisió. La mitosi és la divisió nuclear associada a la divisió de les cèl lules somàtiques - cèl.lules d'un organisme eucariòtic que no es convertiran en cèllules sexuals. Una cèl lula mitòtica es divideix i forma dues cèl.lules filles idèntiques, cadascuna de les quals conté un joc de cromosomes idèntic al de la cèl lula parental. Després cadascuna de les cèl lules filles torna a dividir de nou, i així continua el procés. Excepte en la primera divisió cel lular, totes les cèl lules creixen fins a aconseguir una mida aproximada al doble de l'inicialabans de dividir-se. En aquest procés es duplica el nombre de cromosomes (és a dir, l'ADN) i cada un dels jocs duplicats es desplaça sobre una matriu de microtúbuls cap a un pol de la cèl lula en divisió, i constituirà la dotació cromosòmica de cadascuna de les dues cèl lules filles que es formen.Durant la mitosi ha quatre fases:
Profase: Un fus cromàtic comença a formar-se fora del nucli cellular, mentre els cromosomes es condensen. Es trenca l'embolcall cel lular i els microtúbuls del fus capturen els cromosomes.Metafase: Els cromosomes s'alineen en un punt mig formant una placa metafásica.Anafase: Les cromàtides germanes es separen bruscament i es condueixen als pols oposats del fus, mentre que l'allargament del fus augmenta més la separació dels pols.Telofase: El fus continuaallargant-se mentre els cromosomes van arribant als pols i s'alliberen dels microtúbuls del fus; posteriorment la membrana es comença a aprimar pel centre i finalment es trenca. Després d'això, al voltant dels cromosomes es reconstrueix l'embolcall nuclear.

ProfaseEl començament de la mitosi es reconeix per l'aparició de cromosomes com a formes distingibles, tal com fan visibles els cromosomes adoptenuna aparença de doble filament anomenada cromàtides, aquestes es mantenen juntes en una regió anomenada centròmer, i és en aquest moment quan desapareixen els nuclèols . La membrana nuclear comença a fragmentar i el nucleoplasma i el citoplasma es fan un de sol. En aquesta fase pot aparèixer el fus cromàtic i prendre els cromosomes.
MetafaseEn aquesta fase els cromosomes es desplacen al plaequatorial de la cèl lula, i cada un d'ells es fixa pel centròmer a les fibres del fus nuclear.
AnafaseAquesta fase comença amb la separació de les dues cromàtides germanes movent-se cadascuna a un pol de la cèl lula. El procés de separació comença en el centròmer que sembla haver dividit igualment
TelofaseAra, els cromosomes es desenrotllen i reapareixen els nuclèols, la qual cosa significa laregeneració de nuclis interfàsics. En aquells dies el fus s'ha dispersat, i una nova membrana ha dividit el citoplasma en dos.Meiosis

Els organismes superiors que es reprodueixen de forma sexual es formen a partir de la unió de dues cèl lules sexuals especials denominades gàmetes. Els gàmetes s'originen mitjançant meiosi, procés de divisió de les cèl lules germinals. La meiosi es diferencia de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • reproduccion celular
  • Reproduccion celular
  • REPRODUCCION CELULAR
  • Reproducción celular
  • Reproduccion de celulas
  • Reproducción Celular.
  • reproducción celular
  • Reproduccion Celular

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS