reproducción celular

Páginas: 17 (4010 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2014

LA REPRODUCCIÓ


1.- LA CÈL·LULA: FUNCIONS, TIPUS I ORGANITZACIÓ


Una cèl·lula és la unitat morfològica i funcional de tot ésser viu. Es podent classificar tots els organismes vivents segons el nombre de cèl·lules que posseeixin: si només en tenen una, són unicel·lulars (com per exemple els protozous o els bacteris, organismes microscòpics); si en tenen més, són pluricel·lulars.Les cèl·lules, com a sistemes complexos, tenen una sèrie d'elements estructurals i funcionals comuns que en possibiliten la supervivència; tanmateix, els diferents tipus de cèl·lula presenten modificacions d'aquestes característiques comunes que en permeten l'especialització funcional i, així doncs, un guany en complexitat.
Individualitat: Totes les cèl·lules estan envoltades per un embolcallque les separa i comunica amb l'exterior i que controla els moviments cel·lulars
Contenen un medi intern aquós, el citosol, que forma gran part del volum cel·lular i en el qual estan immersos els orgànuls cel·lulars.
Posseeixen material genètic en forma d'ADN, el material hereditari dels gens, que conté les instruccions pel funcionament cel·lular, així com ARN, per tal que l'ADN s'expressi.Tenen enzims i altres proteïnes, que sostenen, juntament amb altres biomolècules, un metabolisme actiu.
Quant a la mida, la majoria de les cèl·lules són microscòpiques, és a dir, no són observables a simple vista. Tot i ser molt petites la mida de les cèl·lules és extremament variable. Existeixen bacteris d'1 o 2 μm de longitud. Les cèl·lules humanes són molt variables: hematies de 7 micres,hepatòcits de 20 micres, espermatozous de 53 μm, òvuls de 150 μm i, fins i tot, algunes neurones de fins a un metre. En les cèl·lules vegetals, els grans de pol·len poden arribar a mesurar entre 200 i 300 μm, i alguns ous d'ocells poden arribar a mesurar entre 1 (guatlla) i 13 cm (estruç) de diàmetre.

Quant a la forma, les cèl·lules presenten una gran variabilitat i, fins i tot, algunes no tenen unaforma ben definida o permanent. Algunes tenen una paret rígida i altres no, cosa que els permet deformar la membrana i emetre prolongacions citoplasmàtiques (pseudopodis) per desplaçar-se o aconseguir aliment. Hi ha cèl·lules lliures que no presenten aquestes estructures de desplaçament però que tenen cilis o flagels. Així doncs, existeixen múltiples tipus de cèl·lula, relacionats amb la funcióque duen a terme

La teoria cel·lular, proposada el 1839 per Matthias Jakob Schleiden i Theodor Schwann, postula que tots els organismes es componen de cèl·lules, i que totes les cèl·lules deriven d'altres precedents.



Principis de la Teoria cel·lular:

-Unitat vital: l'ésser viu més petit i senzill possible està format per una cèl·lula.
-Unitat estructural: la cèl·lula ésl'estructura bàsica de qualsevol ésser viu.
-Unitat funcional: la cèl·lula té tots els mecanismes per mantenir-se viva.
-Unitat reproductora: tota cèl·lula ve d’una altra cèl·lula progenitora.


Funcions de la cèl·lula:

-Nutrició: obtenció de matèria i energia a partir de nutrients (Metabolisme: és el conjunt de reaccions químiques que tenen lloc dins un organisme per mantenir-lo en vida.Aquests processos permeten als organismes créixer i reproduir-se, mantenir les seves estructures, i respondre al seu medi. ).
-Relació: percepció de canvis del medi i resposta adequada.
-Reproducció: divisió per al creixement, reparació d’estructures i aparició de nous
individus.

Tipus de cèl·lules:

-Procariotes: simples i amb pocs orgànuls, com per exemple els bacteris (regne monera). Unbacteri està format per:
o Membrana amb paret i, de vegades, càpsula.
o Nucli no delimitat per membrana, format per una sola molècula de DNA.
o Orgànuls: ribosomes, inclusions, flagels.

-Eucariotes: són cèl·lules molt complexes, amb molts orgànuls i presenten especialització cel·lular (moltes cèl·lules poden sofrir canvis de forma o funció en un procés anomenat diferenciació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • reproduccion celular
  • Reproduccion celular
  • REPRODUCCION CELULAR
  • Reproducción celular
  • Reproduccion de celulas
  • Reproducción Celular.
  • reproducción celular
  • Reproduccion Celular

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS