Republicà - Plató (textos)

Páginas: 5 (1022 palabras) Publicado: 10 de enero de 2015
En el llibre de la Republicà de Plató podem contemplar els sus pensaments en el contingut i en la forma dialogal que hens a transmès a través dels seus escrits; contingut i forma que hens deixa veure la centralitat de les seves preguntes i la profunditat de les severs respostes.

Definició de coratge.

En el llibre IV un dels temes que tracta Plató relacionar amb la ciutat és el coratge.Segons Plató en una ciutat no es difícil veure coratge però d'una manera global. Una ciutat pot ser coratjosa, perquè guerreja per ells o covarda.

Tot aquesta introducció del coratge no acaba de ser precisa, una ciutat esta formada per uns ciutadans que poden ser coratjosos o no però si només es l'estat qui parteix amb aquesta característica, no podem dir que sigui veritat una ciutat coratjosa,parlaria d'un estat o govern coratjós.
La veritable essència d'una ciutat són els seus ciutadans, el comportament d'una població fa ressò fora de les seves fronteres i crea la pròpia imatge de la ciutat.

Plató veu la ciutat com un sol element, que com he anomenat anteriorment pot ser covarda o coratjosa, d'aquesta ultima, explica el per què d'aquest adjectiu. Posseeix el coratge perquèconserva l'opinió pròpia formada per el que imposa la llei, conserva l'opinió i no la rebutja encara que visqui en el dolor o entre els plaers de la vida.

Tant si parlem d'un estat o d'un individu propi, si comparem dues maneres de viure: viure en el dolor o entre plaers. La persona que viu entre dolor, encara que dia a dia pugui estar amb un estat d'ànims baix per el seu nivell social, això noindica que en un cert moment es comporti amb caratge perquè ja no te que perdre res. Pel contrari un que tingui tots els palers de la vida, en un moment que necessites coratge, és pot quedar inmobil d'avant d'aquest fet per la monotonia de la seva vida, plena de facilitats.

Plató veia el coratge integrat a la persona, es un valor que posseeix la naturalesa però que hi havia d'altres que l'eclipsatotalment, com: el plaer, el dolor, la por i la passió.

En tot això no tinc cap cosa a ressaltar, menys que, mai es sap com s'actuara fins que una certa situació hens arriba de sorpresa, sense estar preparada.

Com a conclusió i definició en boca de Plató : El coratge es la força consecutiva per una opinió recta en tot i justa, arribant als temes importants com els mes llurs. El coratge esuna virtut política.

Plató considera, definitivament, el coratge com a virtut política. Amb el conjunt d'altres virtuts com la saviesa: del qui busca la virtut, la purificació: la aconsegueix l'home virtuós i l'harmonia: l'equilibri perfecte.

Declaració de dues parts diverses de l'ànima.

En aquest text Plató hens aclareix que les coses que es predique pròpies d'un objecte , ho són, per sisoles, nomes d'aquest objecte. Un munt de de exemples que et dona per entendre la seva teoria de l'ànima.

L'ànima te dues parts, encara que li dona més importància a les dues primeres.
La primera part es l'ànima racional, segons Plató, personifica la calma. Podem dir que aquesta part, submergida en aquest estat d'ànim, t'ajuda a veure amb més claredat la part supersensible de la veritat.Sempre que una persona esta calmada després de una situació complicada, submergida en aquest estat d'ànims, podem veure el problema amb més racionalitat.

La segona part de l'ànima es la irracional, caracteritzada pel desig. Aquesta seria la font de les passions nobles, que són: el valor, la esperança i la ambició. Aquesta part és la que atribueix un valor a les persones per aconseguir allò quedesitgen. Aquesta et pot dur a no veure la realitat.

Per última, hi ha un tercer element, la còlera, encara que sigui un sentiment passional, no forma part de l'ànima irracional. La raó que no formi part de la segona és que la còlera manté un combat amb les altres passions per el seu pensament negatiu. Encara que mantingui una naturalesa de les dos primeres part de l'ànima: la racional i la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Selecció De Textos De La República De Plató
  • PLATÓ: La República
  • Republica de plató
  • LA REPÚBLICA de Plató
  • República De Plató
  • Plató (la república)
  • República
  • Plató Llibre De La República

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS