Republica de plató

Páginas: 5 (1116 palabras) Publicado: 24 de abril de 2014


LA REPÚBLICA DE PLATÓ

Llibre 2n: 368c – 376c.
Inicialment parla sobre la justícia i la injustícia i les compara amb la justícia d’un home en particular amb la d’una ciutat. Despres ens parla de com hauria de ser la ciutat perfecte,utòpica, fa un anàlisi per sobre com de com hauria de ser la gent i quina seria la funció de cadascú. Comença dient que el poble enrealitat només necessitaria aliments, habitatge i roba: per tant només necessitaríem agricultors, constructors i teixidors. Després acaba dient que això no és possible ja que necessitem més gent per fer les eines del camp, per transportar les mercaderies,... però, si transportem les mercaderies, llavors també neccesitariem els comerciants, els mariners i apareixeria la moneda. En cap moment parlasobre els esclaus quan parla dels “assalariats”.
Plató ens diu a través de Sòcrates que és més fàcil trobar la diferencia entre justícia i la injustícia a una ciutat perfecte, on no hi hagi ni pintura, ni escultura, ni poetes, és a dir sense la part emotiva de l’anima. La imperfecció de la ciutat faria que aquesta desitgés més riquesa i això causes les guerres per voler conquerir més territori (pertant més i més gent a la ciutat, pero al inici del llibre diu que una persona tan sols pot tenir un ofici, pert tant l’exèrcit hauria de dedicar-se exclusivament a això). Enuncia com han de ser els guerrers de l’exèrcit per a poder ser “ferotges” i “afables” ja que això li provoca un problema: finalment el resol dient que depèn del caràcter de cadascú. Finalment acaba deduint que els guerrershaurien de ser els filòsofs, ferotge, ràpid i forts al mateix temps per poder ser un bon guardià de la ciutat.









Llibre 4t: 427c - 445e
Primerament anuncia que les ciutats en si no son imperfectes, sinó que ho son els ciutadans que la formen. Plató accepta les imperfeccions individuals dels seus ciutadans, però per altre banda la justícia només pot ser definida en relació ambinjustícia.
Les quatre virtuts principals d’una ciutat perfecte son: PRUDENT, VALEROSA, MODERADA i JUSTA. Si la ciutat tingués aquestes virtuts, seria perfecte. En quant a prudència, diu que només fa falta que una petita part dels ciutadans ho siguin perque tota la cituat sigui prudent (els prudents seran els que presideixin i governin la ciutat). Després ve en valor la part que defensa i es posasempre a favor de la ciutat. Diu que aquest valor és una espècie de conservació (saber el que ha de tenir i el que no igual a educació). Aquesta educació estaria basada sobretot en educar amb la música i la gimnàstica. Seguidament parla sobre la moderació que consisteix en el domini d’ells mateixos, és a dir, el domini de les passions i els plaers (diu que aquests apareixen sobretot en dones, nens,etc. i que no tenen cap valor ja que l’afecte més senzill sempre és conduit per la rao). La justícia consisteix en que cada una de las facultats compleixi a l’ànima i a l’individu amb la funció que li ha estat assignada. La injustícia es deriva de d’incompliment de les funcions pròpies. (JUSTÍCIA = HARMONIA)
Aquestes virtuts també son necessàries per la perfecció individual. En aquest llibre dePlató es comprova que a l’ànima les tres facultats que corresponen a les tres comunitats és el resultat de la ciutat perfecte. Resumint, si hi hagués un conflicte entre la raó i la part emotiva guanyaria sempre la raó.










Llibre 7é: 514a – 520a / 532b - 535a
Sòcrates, utilitza una comparació per explicar que els que viuen en aquest món s’assemblen als presoners tancats a unacaverna, on es troben encadenats de manera que només veuen les ombres que passen per davant del foc dels seus raptors, projectades per objectes que es mouen entre ells i en foc, aquets objectes eren (animals, gerros..) uns barrets que portaven els guàrdies, en aquesta foto eren les llançes.


Els homes de l’interior, els presoners creuen que les ombres son la realitat ja que han estat allà...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LA REPÚBLICA de Plató
  • República De Plató
  • Plató (la república)
  • República
  • Plató Llibre De La República
  • Plató. república, 534c
  • Puerto Plata Republica Dominicana
  • la república de Plató, llibre vii

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS