responsabilitat civil

Páginas: 5 (1183 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2013
LA RESPONSABILITAT CIVIL DERIVADA DE DELICTE o EX DELICTO

CONCEPTE I CONTINGUT

Obligació de reparar els danys morals o patrimonials derivat d'un fet delictiu. El fet delicitiu és el fet més provisional. Els articles 109 al 126 del Codi Penal on es troben les condicions de sorgiment, el contingut i la forma de compliment, etc.
Aquests preceptes no duen a terme una regulació completad'aquest tipus de responsabilitat, es necessari dur a terme una tasca de cobir llacunes respecte d'aquest règim. Això planteja el dubte de la naturalesa d'aquest règim:
Són normes de caracter penal sotmeses al principi de legalitat penal: limitacions del principi de legalitat penal. advertim la necessitat de evitar la aplicació analogica d'aquestes normes o estem davant de normes de dret civil queaccepten aplicació analogica.
La doctrina enten que són normes de dret civil amb aplicació analogica, que quan es presenten llacunes o incoherencies es poden resoldre a través de la analogia a més dels quatre canons interpretatius admesos: literal, sistematica, històrica i teleologica.
En realitat els civilistes entenen que és una classe de responsabilitat civil extracontractual que prové d'un fetDELICTIU, objectivament TÍPIC en termes penals.
Per que està regulada en el CP i no en el règim general de responsabilitat civil extracontractual? (1902 i ss" del CP)
El jutge penal s'evita treballar amb diversos codis, explicació practica.
Però, tenint en compte el regim previst de les especificitats respecte el regim general del que es regula en el Codi Penal, no es un règim idèntic.
Tenen coma principals diferències:
• El codi civil enumera els responsables civils o subjectes responsables dels danys i inclou en la seva numeració molts més subjectes que el CP. Els que es troben al CP són:
• Autors i còmplices
• Les aseguradores que en contracte de assegurances hagin cobert els riscos que han donat peu als danys que s'enjudicien en el cas concret, que s'han realitzat en el casconcret
Es volen cobrir per la especial gravetat que reverteix el fet que han fet.
En el codi civil ho són altres subjectes que en el CP es consideren com a subsidiaris. Parteix de la premisa de que la responsabilitat civil per danys és una responsabilitat per culpa mentre que al Codi Penal es preveu la subjectiva.
El legislador ha volgut protegir més a les víctimes de conductes especialment creusque a les de conductes que no són especialment rellevants.
Diem que aquesta definició és provisional perquè en realitat no es una responsabilita civil ex delicto, perquè no fa falta un delicte perque aquesta responsabilitat civil operi.
No fa falta el delicte perquè al article 118 del Codi Penal, sorgeix la responsabilitat civil en els casos que el autor del fet es inimputable, menor, porinsuperable, etc. En aquests casos es dona responsabilitat civil ex delicto tot i que no hi hagi delicte, tot i que s'absolgui al culpable.
Es pot substanciar en el procediment penal.El fonament d'aquesta possibilitat es per evitar el peregrinatge judicial de les victimes: no cal que deprés dels anys que dura el procediment penal, no cal que torni a iniciar un procediment igual de costos i llarg en lacivil. Es un fonament de economia porcessal pero no explicaria la especificitats del regim en cas de la prelació dels subjectes responsables en el règim general i que el CP sigui més estricte amb els responsables que aquest últim.
No es ex delicte en sentit estricte, perque tampoc neix quan existeixen estats de necessitat (justificació) que és el unic que genera responsabilitat civil. No totsels estats de necessitat generen responsabilitat civil. El estat de necessitat defensiu és aquell on el perill que s'intenta evitar sorgeix de la persona que suporta una tercera persona ( Exemple: Persona condueix i li dona un atac al cor, va a atropellar un peató i aquest dispara a les rodes perquè freni).
No tindria sentit en aquest cas, que el peató no pugui intentar aturar el cotxe, causant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Responsabilitat pols
  • Responsabilitat Penal Del Menor
  • La llibertat i la responsabilitat
  • Civil
  • Civil
  • Civil
  • Civil
  • Civil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS