Ressenya De "Companys Diputat Per Sabadell"

Páginas: 2 (362 palabras) Publicado: 25 de enero de 2013
Per la defensa d'uns ideals
Ressenya de Companys, diputat per Sabadell. Josep M. Figueres.


Lluís Companys sovint no ha estat reconegut com una figura molt estimada entre els polítics històricscatalans. Eclipsat pel carisme de l'Avi, ex-militar i heroi en la defensa de Catalunya i la república, Companys, provinent del moviment obrer i del sector menys catalanista d'Esquerra Repúblicana,sovint ha estat mostrat com un personatge que no era aigua clara i que feia i desfeia a l'esquena del líder.

Suposo que una imatge semblant a la descrita és la que jo tenia com a preconcebuda abans dellegir Companys, diputat per Sabadell. Però aquest text m'ha fet descobrir un Companys compromés en la defensa d'uns ideals i d'una causa per la qual creia que s'havia de lluitar. La guerra delMarroc, entre espanyols i rifenys, era un error que només estava causant moltes baixes i que no tenia raó de ser.

El diputat va fer sentir la seva veu en contra la guerra per tots les mitjans que vapoder. Tan a diaris com "El diluvio" o "L'Avenir" escribint articles defensant la seva postura i així guanyant-se part de la opinió pública, com al congrès de diputats on va fer discursos memorablesexposant les raons per les quals s'havia d'abandonar la guerra: representava una gran pèrdua de capital espanyol tan econòmic com humà.

No va dubtar en criticar les actuacions i decisions del governespanyol quan ho va creure necessari així com les males pràctiques d'alguns polítics de caire més conservadors que els acusava de representar "la opressió, el caciquisme i les pessetes". Tot sempre ambun to punyent que, realment, m'ha impressionat. Potser no tenia la mateixa "intel.lectualitat" que Macià, que havia rebut una educació pròpia de la burgesia, però el seu do retòric és innegable.Amb tot, cal que redefineixi la concepció que tenia i que molts tenen de Companys. És un personatge que, potser no tenia tan carisme ni era tan catalanista com l'Avi, però que era un polític valent,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ressenya de "Nius" per Pep Coll.
  • Ressenya "El caçador d'estels" per Khaled Hosseini.
  • Ressenya Gràcies per la propina
  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya
  • ressenya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS