Ressenya John Rawls

Páginas: 9 (2110 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2013




Ètica i Filosofia Política


Ressenya d'un text de John Rawls.

La proposta ètica i filosòfica de John Rawls se centra, sobretot, en formular una teoria alternativa a l'utilitarisme, que és el pensament predominant i majoritari de l'ètica moderna. Així, el propòsit del treball “Una teoria de la justícia” (1971), la principal obra de Rawls, és superar aquestutilitarisme. Per fer-ho opta per articular i crear una concepció de la justícia. I aquesta parteix d'un concepte clar. La justícia en l'equitat, una justícia dels homes lliures i iguals, immersa en el marc del liberalisme polític i democràtic. Es tracta d'un tractat nou i diferent en el que l'autor vol trencar amb el pensament generalitzat i acceptat de l'utilitarisme, pel qual el benefici majoritaripredomina en relació a qualsevol altra cosa.
Per tant, començant per principi, John Rawls planteja una teoria filosòfica política, d'organització social, crítica amb l'utilitarisme i que acaba per formular una idea, la qual moltes de les constitucions vigents al món occidental incorporen, és a dir, l'estat social de dret. A partir de les segona Guerra Mundial, els estats, sobretot europeus, esdefineixen en les seves noves constitucions com a estats socials i democràtics de dret, com afirma la Constitució espanyola, per exemple. Això implica que ens organitzem com a societat amb uns drets i uns deures definits, consensuats i justos que valen per a totes les persones subjectes a aquestes constitucions. És a dir, que la justícia és un dels pilars d'aquesta organització per la qual apostem i dela que volem que sigui una de les bases de la regulació de la convivència. Aquesta justícia ha de ser, per tant, equitativa, igual per a tothom. Aquest fet d'entrada comporta, i ja entrant en aspectes concrets, per exemple, en el respecte en la declaració dels Drets Humans. És un valor assumit i que cal respectar. Formaria part d'aquells elements bàsics del contracte originari i social que ensempara i lliga a tots des d'un principi i que ningú posa en dubte.
Estem parlant, segons Rawls, del contracte social. La base. Així, entenem que tracten d'una idea per la qual tots els membres d'una comunitat aprova un contracte social, un pacte o acord marc, en virtut de la qual cosa romanen en dit grup. Són les normes bàsiques i de mínims que ens defineixen com a col·lectivitat. I més encara,aquesta posició inicial té a més un vel d'ignorància, que permet que no tinguem experiència prèvia i i tot l'argumentari que es genera sigui nou de trinca i sense contaminacions o informacions que ens aportessin dades que predeterminessin o condicionessin el fet de configurar un model de justícia en equitat. Aquest vel d'ignorància fa que cadascú hagi d’optar sense saber quins són els interessosparticulars per determinar els principis de justícia.
Per tant, “la idea rectora és que els principis de justícia que regularan l’estructura bàsica de la societat són objecte de l’acord original. Són els principis que persones lliures i racionals preocupades per promoure els seus propis interessos acceptarien, en una posició inicial d’igualtat”, afirma l'autor. Però també assegura que elsprincipis de justícia són triats en un vel d’ignorància, com es deia, per no caure en prejudicis. Això assegura que a l’hora de triar els principis ningú no parteix amb avantatge. D'aquesta manera, segons l'autor, si tots es troben situats de manera similar i ningú no és capaç de dissenyar uns principis que afavoririen la seva situació particular, ja que “els principis de justícia són el resultat d’unaentesa o negociació equitativa”, diu Rawls.
Per tant, l'autor presenta un projecte de teoria que es basa en la justícia com equitat i aquesta, segons Rawls, es basa en diferents paràmetres que es podrien sintetitzar en tres d'ells. Un primer seria que la societat és un sistema equitatiu de cooperació. Això implica que la societat és justa d'entrada i que questa equitat ha d'existir per una llarg...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • JOHN RAWLS
  • John rawls
  • John Rawls
  • John Rawls
  • John Rawls
  • John Rawls
  • JOHN RAWLS
  • John Rawls

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS