RESSENYA "LA RECEPTA DEL TEXT", DANIEL CASSANY

Páginas: 5 (1021 palabras) Publicado: 4 de abril de 2013
La recepta del text

CASSANY, Daniel(1993)La cuina de l’escriptura, Ed: Empúries, s.a, Barcelona

CASSANY, Daniel(1993)”El creixement de les idees” en La cuina de l’escriptura, Ed: Empúries, s.a, Barcelona, 53-62
CASSANY, Daniel(1993)”Calaixos i arxivadors” en La cuina de l’escriptura, Ed: Empúries, s.a, Barcelona, 62-73


L’autor que escriu aquest llibre s’anomena Daniel Cassany (1961),els seus estudis van començar a una escola religiosa de Vic i és llicenciat en Filologia Catalana i Doctorat en Ensenyament de llengües i literatura per la Universitat de Barcelona.
Anys abans d’escriure aquest llibre, concretament al 1993 va començar a treballar com a professor d’Anàlisis del discurs a la Universitat Pompeu Fabra.
La seva vida sempre ha estat molt relacionada amb laliteratura i la llengua, per això en l’àmbit del treball hi predominen els articles, llibres, conferencies, participacions en entitats públiques i privades...

Aquest llibre anomenat “La cuina de l’Escriptura” no es més que un manual de redacció,que no va dirigit a un públic molt concret o específic, sinó que vol dirigir-se a qualsevol persona que vulgui escriure un escrit, una carta, un currículum, unassaig... en definitiva aquell conjunt de persones que es troben davant d’un full en blanc o a una pantalla d’ordinador amb la voluntat d’escriure.

La intenció de l’autor es fer que els seus lectors aconsegueixin compondre un text de manera coherent, correcta i entenedora. Ja que ell mateix considera que la formació en escriptura que han rebut i reben la gran part de la població es forçalimitada, per tant crea un manual on exposa normes d’escriptura, trucs, errades freqüents i consells, amb l’única intenció d’ajudar a aprendre escriure.
Cassany exposa consells per estructurar les idees, per crear-ne escrits lògics amb claredat expressiva. I a més intenta incitar els seus lectors a veure l’escriptura com un mitjà per aprendre i divertir-se a la vegada.

El llibre s’estructura en 16capítols independents, ja que fins el propi autor t’incita a no seguir-ne un ordre.
Fent una ujada ràpida dels capítols del llibre, es pot observar com el llibre es compon de diversos blocs o parts.
En els primers capítols trobaríem la primera part, on ens parla que hem de fer abans d’escriure es a dir la “pre-escriptura”, després ens parla del tema central, la redacció, i finalment el procés derevisió.

La meva ressenya es centra en la primera part del llibre o en el primer gran bloc, concretament en els capítols quatre i cinc, que es troben relacionats entre ells.
El quart capítol de la cuina, anomenat “El creixement de les idees”, presenta una diferencia molt clara entre aprenents i escriptors, i diu que els primers només exposen les idees que tenen en el moment, mentre que elsescriptors treballen en desenvolupar aquestes idees.
Cassany comença a oferir una sèrie de tècniques, la primera es la pluja d’idees o brainstorming, l’autor comenta que hem de citar paraules i no hem de fer una redacció, ens dona consells i cita els errors més comuns per tal d’evitar-los.
Parla també de la dues tècniques claus a l’hora d’explorar un tema.
El model Estrella que consisteix enrespondre les anomenades “five W’s” (Who, When, Where, What, and Why), i l’altre model es el Cub, aquest es basa en sis punts de vista diferents, es molt més redactat que no pas els models anteriors.
Així doncs també ens parla dels Mots Claus, que consisteix en identificar-los, fer una llista i reescriure aquesta informació.
I finalment ens proposa altres recursos com per exemple l’escripturalliure, l’EMIE o simplement prendre notes.
Totes aquestes tècniques venen reforçades amb una imatge com exemple de l’explicació, es una manera molt útil que presenta Cassany per entendre els conceptes.

Un cop fet els primers esborranys, les notes brutes i desorganitzades, les llistes... en definitiva les tècniques mencionades anteriorment, cal seleccionar les idees pertinents, ordenar-les i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • S Ntesis De Concepto De Textos Daniel Cassany
  • Daniel Cassany
  • Daniel Cassany
  • Daniel Cassany
  • Daniel cassany
  • BIOGRAFIA DE DANIEL CASSANY
  • enseñar lengua Daniel Cassany
  • . Leer el texto de daniel cassany, “las habilidades lingüísticas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS