restauració

Páginas: 6 (1401 palabras) Publicado: 9 de abril de 2014
TEXT 1: CONSTITUCIÓ de 1876

Aquest text es tracta d’una font primària ja que és una Constitució espanyola promulgada l’any 1876 per Cànovas del Castillo. Aquest text va estar acceptat per unes Corts Constituents escollides per sufragi universal amb l’establit a l’anterior Constitució del 1869. L’any 1876 va suposar el final de la tercera Guerra Carlina i la victòria a les eleccionsgenerals del ja citat Cànovas del Castillo.
Cànovas, tenia la opinió de que s’havia d’establir un sistema com el britànic, per tal de que els torns pacífics de govern entre dos partits són els que predominen

Aquesta constitució és conservadora i agafa elements dels antics liberals moderats i dels progressstes, per tal d’acontentar tots els liberals monàrquics.
Es caracteritza per una sobiraniacompartida entre el Rei i les Corts, en el que els drets i deures dels ciutadans estan limitats per les lleis ordinàries.
Trobem que les corts són bicamerals( Congrés i Senat), aquestes corts, comparteixen el poder legislatiu amb el Rei, encara que aquest últim pot vetar les lleis i disoldre les cambres. El poder judicial també estava dominat pel Rei, que tenia la potestad d’executar les lleis,i la seva autoritat s’extén des de la conservació de l’ordre públic en l’interior i a la seguretat de l’Estat exterior.
Aquesta Constitució no estipula cap tipus de sufragi i tampoc respecte al procediment electoral, fins que l’any 1890 s’estableix el sufragi universal masculí.
Pronúncia un estat catòlic, tal i com podem veure a l’article 11, en el que diu que també es toleren altresreligions sempre que es respectin.
Aquest sufragi, a l’hora de traslladarlo a la realitat és una mica particular. Els canvis de govern sempre estan pactats i n’hi ha molts vots que són manipulats.
El caràcter del règim que estableix la constitució de 1876 és de monarquia parlamentària.


TEXT 2: EL PROCÉS ELECTORAL. DEMOCRÀCIA I PARLAMENTARISME

Aquest text és una font primària ja que és unfragment del llibre “ España tal como es”, de Valentí Almirall en el que explica la manipulació electoral durant els anys 80.
Aquest llibre és publicat l’any 1886, un any després de la mort d’ Alfons XII, en la que els dos partits del torn pacífic arriben al Pacte del Pardo, que és un acord entre la rotació de poders per tal de donar estabilitat al sistema enfront a un possible auge delrepublicanisme o nacionalisme. El pacte va fer que arribés al poder Sagasta, que introdueix en el sistema moltes de les llibertats establides l’any 68. Com pot ser la llei de l’Associació a l’any 1887 i la llei del Sufragi Universal uns anys més endevant.
Durant els anys 80 va destacar el caciquisme, que era un sistema de relacions de coacció, organitzat per les clases dominants durant aquest període deRestauració per tal de deixar fora del sistema a les clases popular i evitar possibles revolucions que anteriorment ja s’havien produït. El govern era qui elaborava la llista de diputats que habian de ser escollits en cada districte electoral. Transmitien la llista dels candidats als alcaldes i era aquí on començava a realitzar-se la confecció del cens, la compra de vots, manipulacions…
Enconclusió, aquest fragment del llibre de Valentí Almirall mostra totes les manipulacions que van haver en les eleccions, fins i tot com diu el text per mitjà de la resurrecció dels morts i amb agents de polícia disfressats d’electors. L’autor califica aquests actes de grotescos i absurds.






TEXT 3: Els orígens del catalanisme polític (I): MEMORIAL de GREUGES.

Aquest text és una font primàriaja que és un fragment del Memorial de Greuges lliurat al rei Alfons XII el 10 de març de de 1885 i vol transmetre els greuges o les ofenses que la dominació castellana ha infligit a Catalunya. Està presentat per una acurada selecció de personalitats catalanes. Defensa el proteccionisme econòmic, el dret divil català, la llengua i la personalitat cultural de Catalunya i proposa a Alfons XII...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • restauració
  • La Restauració
  • La restauració
  • la restauració
  • restauració
  • La restauració
  • Restauració
  • La restauració

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS