Restauracion borbonica

Páginas: 6 (1284 palabras) Publicado: 7 de enero de 2015
1-Digueu quin és el context històric de les dades que proporcionen les fonts.[2 punts]
- El context històric d’aquestes dues fonts està comprès entre l’any 1874 i el 1898, l’època de la restauració borbònica, va significar la implantació d'un nou sistema polític, el liberalisme, que va posar fi a la inestabilitat del Sexenni democràtic. El nou sistema polític ideat per Cànovas del Castillo, ésbasava en alternar dos poders polítics, el liberal i el conservador.
Durant aquest període és va consolidar un règim constitucional i parlamentari. El règim polític estaba dominat per la burgesia oligárquica de base agraria i mai no va ser un sistema del tot democràtic. L’any 1898 la Restauració va caure en una crisi política i moral a causa de la pèrdua de les colonies españoles que va trencarels fonaments del sistema i va plantejar la necessitat d’iniciar un procés reformista que modernitzés la societa d’Espanya.
2-Manifest de Sandhurst
He rebut d’Espanya un gran nombre de felicitacions amb motiu del meu aniversari [...]. Tots els que m’han escrit mostren la mateixa convicció que només el restabliment de la monarquia constitucional pot posar fi a l’opressió, a la incertesa i a lescruels pertorbacions que experimenta Espanya. [...] En virtut de l’espontània i solemne abdicació de la meva augusta mare, tan generosa com infortunada, jo sóc l’únic representant del dret monàrquic a Espanya. [...]
Òrfena ara la nació de tot dret públic i indefinidament privada de les seves llibertats, és natural que giri els ulls vers el dret constitucional acostumat i vers aquelles institucionslliures que el 1812 no li impediren defensar la seva independència, ni el 1840 acabar una altra acalorada guerra civil. Institucions a les quals deu, a més, molts anys de progrés constant, de prosperitat, de crèdit i encara d’alguna glòria [...].
Font: Manifest signat per Alfons de Borbó, Sandhurst (Anglaterra), 1 de desembre de 1874. [Text traduït]

a) Digueu de què tracta la font. [0,5punts]- El manifest de Sanhurst va ser un manifest de carácter polític firmat l’1 de desembre de 1874 per Alfons de Borbó, príncep d’Espanya. El manifest reflexa un important canvi polític dins d’Espanya i Alfons és mostra partidari d’una monarquia parlamentària.




b) Qui és Alfons de Borbó? Què està acceptant en aquest manifest? Per què signa aquest manifest? A proposta de qui? [1punt]

-Alfons de Borbó va ser rei d’Espanya entre 1874 i 1885, era fill d’Isabel II i de Francesc d’Assís de Borbó. Va regnar després de la restauració borbónica fins a que va morir per tuberculosis.
En aquest manifest Alfons de Borbó és presenta com a candidat a la Corona española i diu que és la persona perfecte per regnar el país i està disposat a fer-ho, també agraeix les felicitacions pelsseus 17 anys, que li donen la majoria d’edat.
El manifest va ser proposat pels sectors més conservadors i partidàris de la monarquia, liderats pel General Martínez Campos. Tenien la fi de restaurar la monarquia, ja quee consideraven que els partits polítics d’Espanya eren molt democàtics en aquell moment.



c) Expliqueu les referències que fa al 1812 i al 1840.[1punt]

- Alfons de Borbóutilitza aquestes dues referències per a explicar les idees que previàment van ser implantades l’any 1812 amb la Constitució de Cadis, idees liberals. I l’any 1840 a causa de la derrota Carlina va desaparèixer la presa de poders liberals i ell va ser partidari per que aquestes idees tornessin a aparèixer.

3-Tractat de pau entre Espanya i els Estats Units (Tractat de París), 1898.
Artículo 1o.España renuncia a todo derecho de soberanía y propiedad sobre Cuba.
Artículo 2o. España cede a los Estados Unidos la isla de Piuerto Rico y las demás, que están ahora bajo su soberanía en las Indias Occidentales, y la isla de Guam en el archipiélago de las Marianas.
Artículo 3o. España cede a los Estados Unidos el archipiélago conocido por las Islas Filipinas.
Artículo 7o. España y los Estados...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La restauración borbónica
  • Restauracion borbonica
  • Restauración Borbónica Resumen
  • La Restauración Borbónica (1875-1898)
  • Breve Resumen De La Restauración Borbónica En España
  • Restauracion borbonica
  • Restauración borbónica
  • la restauración bórbonica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS