RESUM CAFÈ DE LA GRANOTA

Páginas: 16 (3827 palabras) Publicado: 4 de febrero de 2015
EL CAFÈ DE LA GRANOTA
La història podem situar-la a Mequinensa, un petit poble envoltat pel riu Segre i per l’Ebre a l’actual comunitat autònoma d’Aragó.Les accions narrades pel “Vell Cristòfol” transiten entre els anys 50 i 60, a més es pot observar l’ambient de repressió i opressió política propi d’aquells anys. El receptor real o el destinatari d’aquest conte és un historiador jove.
1. UNBARRIL DE SABÓ MOLL
El protagonisme el té un barril de sabó moll que s’escorre de les mans d’un home, en Florenci, qui el puja carreró amunt i quan se li rellisca cau carrer a baix.
acció matí de pluja
L’assumpte de què tracta és quan el patró, en Pere Camps, mana al seu peó, en Florenci, a pujar un barril de sabó moll cap a la botiga d’Adelaida situada al punt de dalt del carreró deSant Francesc (travessa la vila de dalt a baix; seguint el pendent de la serra, i acabant a l’Ebre), un camí recte i pesat de pujar, i encara més amb un barril de sabó moll.. El barril de sabó xocant amb el bar d’ Alexandre i tot s’havia convertit en escuma. En aquesta part del conté,  tenim en Florenci quasi al final de la pujada i més a baix hi és en Pere Camps que estava pujant. Molts diuen queel barril el va deixar anar en Florenci per a què s’estampés contra el seu patró. Altres diuen que se l’hi va relliscar pel cansament.  Tot el que ho havia pujat, va ser un treball inútil, ja que el barril va caure.

2.LA PLAGA DE LA RIBERA
En aquesta carta li explica que feia temps van decidir fer obres a l’Ajuntament del poble perquè estava molt vell, així que van decidir buidar l’Ajuntamenti repartir les coses que hi havia dins entre la gent del poble.
En Jeroni i l'Elisenda tenien una casa molt petita on pràcticament no hi cabia res i encara menys després de guardar les coses de l'Ajuntament. Encara que no només van guardar els retrats, sinó que també es van fer càrrec d'en Valerià.
En Valerià era un criminal, per aquesta raó a l'Elisenda no li feia molta gràcia que estigués acasa seva, però finalment es va quedar perquè es comportava bé. Poc a poc l'Elisenda i en Jeroni confiaven en ell, encara que en Valerià es sentia fracassat, perquè no li sortien les coses com ell volia. Des de ben petit volia ser una mala persona. Per aquesta raó en Jeroni li escriu la carta al director de la presó, per a què en Valerià vagi a classes dels professionals. Com la parella mai haviatingut fills, van pensar que aquesta era una bona causa per gastar els seus diners.
Personatges:
Jeroni Salses i Santapiga: És l’agutzil de la seva vila, un càrrec que ocupa des de fa trenta anys. Té una bona conducta i és seriós en la feina.
Valerià, “la Plaga de la Ribera”: És un bon noi, però ell no vol ser-ho, des de ben petit volia ser una mala peça, però mai ho aconseguia, sempre que feiaalguna cosa amb mala intenció, el destí li tornava i acabava amb un final feliç.
Elisenda: Dona de en Jeroni està en contra de tenir un criminal a casa seva.
Senyor director de la presó de Lleida: Les primers pàgines del capítol van dirigides l senyor director de la presó de Lleida.

3.ABSOLTES I SEPELI DE NICOLAU VILAPLANA
L’argument d’aquest conte comença amb el vell Cristòfol explicant)les aventures que es van viure en l’enterrament d’un veí del poble, l’oncle Nicolau, conegut per ser una bellíssima persona ara recordada per tots els habitants de Mequinensa. Aquest enterrament va tenir molta transcendència i va ser molt criticat per la gent del poble pel get que coincidís amb l’hora exacta en que es disputava el partit de futbol entre l’equip local i el seu gran rival. Aquest fetprovocava que molta gent hagués de decidir per anar a acomiadar al gran Nicolau o bé gaudir d’un emocionant enfrontament futbolístic. Tot i això, segons Cristòfol va ser l’enterrament on hi va acudir més gent; per una part perquè inclús els jugadors i espectadors de l’equip oponent van acudir-hi en acabar el partit. Vint anys després encara recorden aquell dia, com un dia molt trist per la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Cafè De La Granota
  • El Cafè de la Granota
  • Cafe Granota
  • CAFE DE LA GRANOTA
  • cafe de la granota
  • Cafè de la Granota
  • El Cafe De La Granota
  • EL CAFE DE LA GRANOTA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS