RESUM CATALÀ

Páginas: 9 (2060 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2015
Resum Català

1.- L'edat Moderna: (segles XVI, XVII i XVIII)
Característiques generals:
L'ambit socioeconòmic: té un creixement econòmic, una expansió econòmica i la consolidació de la burgesia urbana
L'ambit polític: es creen les grans potencies estatals, s'implanten les monarquies autoritàries
L'ambit científic: s'aplica el mètode experimental i tambe hi ha un progés en tots els camps de lainvestigació cinetífica.
L'ambit de pensament: s'estén l'Humanisme arreu d'Europa i prospera un visió antropocèntrica de l'univers i nèicen nous valors socials i polítics.
L'ambit artístic: es recuperen els ideals clàssics, es concep l'obra d'art com a font d'admiració i plaer i triomfa l'estètica clàssica, que entén l'art com a una imitació de la realitat
1.1.- L'edat moderna als territoris deparla catalana:
La situació social econòmica i cultural de parla catalana no respon a la visió positica i optimista que trobem en el context europeu: es produeix un retraïment important en tots els àmbits, fet que situa la cultura catalana moderna en un segle pla.
2.- La literatura cultura durant l'Edat Moderna
2.1.-El renaixement (segles XV I XVI):
El Renaixement: moviment cultural i artístic ques'originà com a conseqüència de l'expansió dels ideals l'Humanisme. S'inicia a Itàlia, concretament a Florència, durant el segle XIV i es va estendre per tota Europa durant el segles XV i XVI. La idea <> conté implícit un anhel de recuperar els ideals de la cultura clàssica i , alhora, un desig de ruptura respecte el passat més immediat. Per tant el seu objectiu era enllaçar antiguitat imodernitat. Seguint aquesta línia l'art del Renaixement pretenia ser, per sobre tot, un art clàssic.
En el camp de la literatura els escriptors del Renaixement recorren amb freqüència a un seguit de tòpics clàssics, entre els qual destaquen el locus amoenus (d'escripció d'un paisatge i eternament primaveral) el carpe diem ( incitació a fruir del moment amb plenitud a causa de la fugacitat de lavida) i el beatus ille (elogi de la vida tranquil·la i retirada).
En la creació poètica, s'imposen l'èloga (sentiment amorós e un marc idíl·lic) i l'elègia (cant melangiós o planyívol), i lús del sonet. Els poetes més important del Renaixement europeu són Garcilaso de la Vega i Pierre Ronsard. De la cració de la prosa, convé destacar la vitalitat de la literatuea d'idees, en forma d'assaig o dediàleg. Entre els pensadors més importants cal destacar Erasme de Rotterdam, Niccolò Machiavelli, Thomas More, Joan Lluís Vives.
La poesia catalana del Renaixement. Pere Serafí
El Renaixement va representar, el triomf del petrarquisme. Els temes més haituals d'aquest corrent van ser l'amor. Pere serafí va ser el poeta més important de la literatura catalana dels segle XVI. La seva obra constitueix unacruïlla de corrents literaris.
La prosa catlana del Renaixement. Cristòfor Despuig
Els humanistes italians, per expressar es seus pensaments o les seves reflexions, van conrear la prosa dialogada. La obra més imporant va ser de Cristòfor Despuig amb una obra que consta de sis diàlegs que mantenen tres personatjes. El debat que mantenen els personatges, ric i variat, analitza diversos temesculturals i polítics.Les idees fonamentals que hi defensa el cavaller tortosí són les egüents: defensea del patrimoni, al·legat a favor de Catalunya i de la llengua catalana, crítica Castella i els seus historiadors pel fet que considerin que Espanya és només Castella i que, d'aquesta manera, amaguin l'existència i la història de Catalunya. L'obra s'inscriu, dins del gènere de la liteartura d'idees, ipot ser entesa com una obra assagística.
El teatre català del Renaixement, Joan Ferrandus d'Herèdia
Durant el Renaixement va sorgir a Europa una nova dramatúrgia de contingut cívil, que es representava a les universitats i a les corts aristocràtiques. Joan Ferrandis d'Herèdia, autor de La vesita, una farsa alegre i despreucupada de les dames valencianes i els seus costums. El tema de la obra és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • resumen de la crida salvaje (català)
  • Resum temari català 4t ESO
  • La europa feudal resumen(catalán)
  • Resum Modernisme Català
  • Resumen Robinson Crusoe Catalan
  • Antígona Resumen corto Catalan.
  • Resumen Libro Catalan
  • Resum català recuperació

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS