Resum de "Miles Gloriosus" de Plaute

Páginas: 3 (504 palabras) Publicado: 16 de abril de 2013
RESUM DE ‘EL SOLDAT FANFARRÓ’ DE PLAUTE

El jove atenès Plèusicles estima bojament la cortesana Filocomàsia, lliure de naixença, i aquesta el correspon. Sobre les dates en que el jove es enviat enmissió oficial cap a Naupacte, el guerrer Pirgopolinices, fanfarró i vanitós, arriba a Atenes i s’emporta la noia cap a Efes en contra de la seva voluntat. Palestrió, l’esclau de confiança dePlèusicles, s’embarca ràpidament cap a Naupacte per comunicar el succeït a l’amo, però és capturat i lliurat, casualment, com a esclau al soldat Pirgopolinices.
A la primera avinentesa, Palestrió escriu unacarta a Plèusicles perquè acudeixi a Efes. Aquest hi va de seguida i s’instal·la a casa de Periplectomen, el veí del soldat. Gràcies a una obertura a la paret de la cambra de la noia ideada perPalestrió, els dos amants poden estimar-se d’amagat.
Un dia, però, Esceledre, el seu guardià i esclau paràsit de Pirgopolinices, descobreix els joves besant-se mentre espia la casa de Periplectomen des del’impluvi. Esverat, li explica el secret a Palestrió, qui idea un pla per a que el soldat no ser n’assabenti. Decideix que cal fer creure a Esceledre que no ha vist Filocomàsia besant l’hoste, sinóque era la seva germana bessona. Convencent-lo que ha comès una infàmia, Esceledre no dirà res.
Amb la complicitat de Periplectomen, Plèusicles i Palestrió paren una trampa al soldat, per burlar-se’n.Fan venir dues noies, la cortesana Acrotelèucia i Milfipida, serventa d’aquesta. La primera es farà passar per l’esposa del veí i entre tots faran creure a Pirgopolinices que està enamorada d’ell.Pirgopolinices s'ho creu tot i fins i tot accepta casar-se amb la dona del vell, però abans s’ha de desfer de Filocomàsia, la que fins llavors havia estat la seva amant. Amb l’enginy de Palestrió, elmateix soldat deixarà lliure Filocomàsia i podrà marxar d’Efes amb Plèusicles.
Aconsellat per l’esclau, Pirgopolinices li diu que se'n vagi, que ja no la vol i que pot endur-se tots els presents...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Miles Gloriosus Plauto
  • Miles Gloriosus
  • miles gloriosus
  • ACTIVIDADES MILES GLORIOSUS
  • Miles Gloriosus
  • contextualización Miles Gloriosus
  • Resumen 20 Mil Leguas
  • Resumen de la guerra de los mil dias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS