Resum De L’argument Del Llibre De Les Bèsties De Ramon Llull

Páginas: 15 (3636 palabras) Publicado: 8 de mayo de 2012
Cap 1. “De l'elecció del rei”.
Els animals volen escollir rei i trien el Lleó. El Bou s'hi oposa perquè menja carn (altres animals) i proposa el Caval,l que menja herba.Li respon Na Renard, parlant de l'ordre natural de les coses, establert per Déu i el Bou li respon que ella ho diu perquè viu de les despulles que deixa el lleó després de menjar.
L'Ós, el Lleopard i el Linx proposen ajornarl'elecció, perquè tenen aspiracions a ser rei també.Na Renard se n'adona i diu l'exemple de l'elecció d'un bisbe en una catedral, insinuant que si el Lleó no és el rei prendrà venjança contra els altres, perquè és més fort. L'Ós,el Lleopard i el Linx tenen por, i el Lleó és escollit rei.
Un dia tenien consell fins tard i tingueren gana. El Llop i na Renard els aconsellaren de menjar-se el vedell iel pollí, fills del Bou i el Cavall, respectivament. Ho van fer i els pares s'enfadaren tant que van anar a veure l'home perquè els ajudés, però l'home els va convertir amb animals de treball. Un dia es van trobar i es lamentaren de la seva situació. Llavors arribà un carnisser per matar el Bou i el Cavall li aconsellà que fugís i tornés amb el Lleó.

Cap. 2 “Del consell del rei”.
El dia de laseva elecció, el Lleó fa un discurs i demana consellers que l'ajudin en el govern. Així, es trien l'Ós, el Lleopard, el Linx, la Serp i el Llop. Na Renard s'enfada perquè no ha estat escollida i fa l'exemple de la tria dels 12 apòstols de Jesús, entre la gent més senzilla. Tothom troba un bon exemple, i la trien a ella per al consell, i ella tria alguns herbívors: l'Elefant, el Senglar, el Boc, iel Moltó, perquè també ho siguin.
L'Ós, el Lleopard i el Linx s'adonen que Na Renard comença a influir massa, i proposen que entri el Gall al consell en comptes de na Renard. L'Elefant diu que molt bé, però que la Renard és sàvia i s'ha de quedar. El Lleopard digué que la guineu i el gall eren enemics naturals i no convenia que estiguessin junts i Na Renard continuà dient que els animals grans ibells havien de seral consell, i a la seva llista d'herbívors hi afegeix el Cervo.
Llavors el Lleopard, secretament, li explica al rei l'exemple del comte que tenia guerra amb un rei i es guanyà un escrivà perquè li expliqués les estratègies del rei i poder-lo guanyar. El rei s'adona que la Renard li està fent el mateix joc i decideix acceptar el Gall i treure la Renard i els altres herbívors.Cap. 3 “De la traïció que Na Renard ordí contra el Rei”
La Renard li diu a l'Elefant que d'ara en endavant no tindran cap conseller que defensi els herbívors i l'Elefant li respon que espera que la Serp i el Gall ho facin. Renard explica l'exemple del cristià que confiava en un sarraí, que només volia matar-lo. Llavors na Renard li diu que ella farà que l'Elefant sigui el rei. Però l'Elefant tépor que el traeixi, perquè la Renard és carnívora, i li explica l'exemple del milà que duia una rata i un ermità pregà a Déu que li caigués a la falda, i així succeí, igual que després la transformés en una bella donzella, i l'ermità li volgué donar el sol, la lluna, el vent, les muntanyes, etc. per marit, i ella només volgué tornar a ser rata per casar-se amb un rat.
Na Renard veié que l'Elefantsospitava d'ella, i li explicà un altre exemple
Un home casat en segones núpcies tenia un fill, i la marastra no el volia, de manera que s'inventà que el noi li havia fet una proposició deshonesta, i el pare tragué el fill de casa, per amor a ella. Amb la història , l'Elefant creu en Renard i li pregunta com matarà el rei i farà que l'escullin a ell.
Na Renard fa un altre exemple: Els animalsd'un país donaven cada dia una bèstia al lleó perquè no se'ls mengés a ells, per sorteig. Quan tocà la llebre, tenia tanta por que li explicà que hi havia un altre lleó que també deia que era el rei d'aquella terra. El va dur a un estany,el lleó va veure l'altre lleó a l'aigua, i volgué lluitar-hi i s'ofegà.
L'Elefant li respon amb un altre exemple: Un rei tenia dos donzells, un d'ells li veié...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ramon Llull
  • Resumen Ramon Llull
  • El Llibre De Les Besties.
  • Llibre de les Besties
  • Ramon llull
  • El llibre de les bèsties
  • El llibre de les besties
  • Ramon llull

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS