Resum del gos dels Baskerville

Páginas: 24 (5911 palabras) Publicado: 30 de noviembre de 2014











































Nom: Marc Boix Masdeu
Professsora: Mercè Brugada
Matèria: Ciències Naturals
Curs: 1er d'ESO
Data: 26 /04/ 2013





Índex
















































Introducció

Allò méscaracterístic del paisatge de la Garrotxa és la gran diversificació que la vegetació ha assolit d'acord amb les variades condicions que ofereix un relleu tan peculiar.
Els vessants són coberts per diferents tipus de bosc en funció de la seva orientació i de l'altitud; com les vores dels rius i torrents es veuen acompanyades per l'alta vegetació de ribera o un bosc més baix d'avellanosa i com els terrenysmés planers han estat transformats en camps, pastures o plantacions de pollancres, si el nivell de l'aigua subterrània és superficial.

La bardissa prolifera en parcel·les alterades de boscos humits, la brolla de brucs i estepes als alzinars i les landes de gòdua s'estenen allí on la terra dóna una reacció mínimament àcida. Bosc, brolla, landa, prat,... són les diverses fomacions vegetals i llurdistribució és el resultat de la humanització del paisatge que s'ha dut a terme del Neolític ençà, ja que, altrament, en aquesta zona, el bosc dominaria quasi completament.

Totes aquestes formacions es caracteritzen per un conjunt de formes vitals pròpies de cada espècie que els permet d'adaptar-se a unes determinades condicions ecològiques. Així, en els prats predominen les plantes herbàcies,algunes de les quals mantenen gemmes elevades, vives durant tot l'any (camèfits). D'altres perden les tiges aèries durant l'època desfavorable i només conserven gemmes persistents, situades arran de terra (hemicriptòfits), com passa amb les plantes que formen una roseta de fulles basal. Moltes altres plantes són anuals, és a dir, que es moren en arribar l'època desfavorable i són les llavors queromandran protegides pel sòl o la fullaraca (teròfits).

Els boscos i les formacions arbustives es caracteritzen per la presència de plantes llenyoses, amb gemmes vives a una alçària superior als dos pams (faneròfits). Són els arbres i els arbusts. Al bosc, però, a part d'estrats arboris i d'arbustiu, també hi viuen herbes, sovint delicades, a l'esguard dels estrats superiors i plenamentintegrades al ritme biològic de la comunitat. N'hi ha de pluriregionals i unes altres lligades estretament a un cert tipus de bosc. Creixen abundosament en les clarianes, si són amants de la llum, on formen pradells. Algunes perden completament els seus òrgans aeris durant l'estació freda i només conserven gemmes subterrànies, situades en rizomes, bulbs,...(geòfits).
D'aquesta manera, la mateixa terraabriga els delicats teixits meristemàtics, protegint-los de les inclemències del temps. Aquest tipus de defensa també pot proporcionar-la l'aigua (hidròfits) gràcies al petit marge d'oscil·lació tèrmica que assegura i, lògicament també, pel fet de grarantir un índex d'humitat permament.
















Flora i estructura de les comunitats vegetals de la Garrotxa

Domini del boscmediterrani

La vegetació mediterrània que apareix en les terres volcàniques de la Garrotxa està representada fonamentalment per l'alzinar. L'alzina i les plantes esclerofil·les que l'acompanyen presenten com a nota més peculiar la capacitat per a resistir l'eixut estival, determinat per la formació d'anticiclons estables a la Mediterrània durant aquest període.
Els esclerofil·les mantenen elfullatge durant tot l'any perquè les condicions climàtiques sota les quals han evolucionat són sempre temperades.

L'alzinar amb marfull


Alzinar amb marfull


És el bosc esclerofil·le de fulla persistent propi de terra baixa que apareix en tot el cercle més oriental, a partir de Santa Pau, a la banda més meridional de la Serra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el gos dels baskerville
  • El gos dels baskerville
  • El Gos dels Baskerville
  • El gos dels Baskerville
  • El Gos Dels Baskerville
  • Resumen Pelicula Guillermo Baskerville
  • resumen sabueso de los baskerville
  • Resumen del libro El Sabueso de los Baskerville

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS