resum del llibre "què és l'antropologia?"

Páginas: 16 (3757 palabras) Publicado: 26 de marzo de 2014

Resum del llibre “Qué es la antropología” de Marc Augé i Jean-Paul Colleyn















ELISABET VERDAGUER I FREIXA
ANTROPOLOGIA
M2





INTRODUCCIO:
L’antropologia designa l’estudi de l’home. Es divideix en antropologia física, l’estudi de l’home sota el seu aspecte físic, i l’antropologia i l’antropologia social i cultural. El conjunt de mètodes, observacions, iles anàlisis de l’antropologia poden ajudar a explicar la complexitat del món contemporani. L’aportació de l’antropologia es basa en un treball de camp de llarga duració, la observació participant, i la comunicació directa amb subjectes socials. Els antropòlegs busquen entendre la concepció del món que en construïm uns i altres. Els fets socials són identificats com un conjunt de processos que noacaben mai d’evolucionar, sota l’acció dels humans.
El concepte d’evolució , és important perquè d’alguna manera copsen la capacitat dinàmica de canvi d’algunes societats, societats que evolucionen. Aquests salvatges esdevenen primitius, estudiar-los ens dirà els passos que han passat en la seva evolució.

COMPRENDRE EL MÓN CONTEMPORANI
La confusió de conceptes:
És molt normal en el camp del’antropologia confondre els conceptes. L’Etnografia és l’observació sobre el terreny, designació sobre les cultures (Salvatges ≠ civilitzats). Quan parlem de salvatges ens referim a aquelles persones que expulsen de la civilització, que no formen part de la població d’occident. L’Etnologia és branca de la sociologia que estudia societats no occidentals. I finalment l’etnografia és l’estudisobre el terreny; treball de camp, mètode de treball de l’antropologia, poder dir; jo hi era.
Al principi del segle XX; James Frazer utilitza el terme antropologia social com a branca de la sociologia que s’ocupa de les societats extra occidentals. Levi Straus utilitza el terme antropologia per primer cop. Als EEUU se’n deia antropologia cultural. A França etnologia.
Reptes de l’antropologia:L’home a diferencia de la majoria d’animals, està lligat a un entorn específic. Tot el planeta sencer està a la seva disposició i mitjançant la cultura s’hi adapta. L’home és un animal social. Tota reflexió sobre l’home és social, per lo tant tota reflexió sobre ell, és social, per tant podem dir que l’antropologia és també sociologia.
Els antropòlegs han de saber posar-se en dues posturescontradictòries; s’ha de negar a acompanyar les seves observacions d’unes idees preconcebudes en funció de la seva pròpia cultura, el projecte d’una investigació implica forçosament una distancia entre l’observador i el seu objecte, les persones a les que estudia. Aquesta és la clau de la reflexivitat antropològica : entendre en quina mesura d’aquest bagatge a partir dels contextos viscuts influeix enla mirada sobre l’objecte d’estudi, com afecta a la construcció de l’objecte d’estudi; com el descrivim, com l’interpretem.

El món contemporani:
El que defineix una contemporaneïtat és el fet de viure una mateixa època i de compartir unes referencies comunes.  Un esdeveniment no es pot comprendre mai per si mateix, sino que sempre pren sentit amb altres contexts socials. L’estudi del quesigui ha de remetre sempre la investigació, el coneixement, el context general, el marc que l’explica un fet social només es pot entendre en relació a altres fets socials que l’envolten, tant els processos polítics, econòmics, socials, culturals...i amb això veiem que els enfocaments son amplis. A traves de la confrontació de models, de normes, d’esquemes culturals, d’horitzons de pensament através de la seva comparació, la seva discussió, la idea és examinar una condició humana en perpetua re definició.
L’antropòleg construeix el seu objecte d’estudi, tria un tema lligat a formes de vida col·lectives. S’instal·la en el terreny per poder efectuar la investigació etnogràfica que seran els fonaments de la seva activitat, encara que també haurà de buscar, cercar com s’han definit...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • RESUM DEL LLIBRE
  • Resum Llibre Del Te
  • resumen llibre quina lenta agonia
  • Resum llibre
  • Resum Llibre
  • Resum del llibre Kenitra
  • resum el llibre de les besties
  • Resum De Llibre: Cartes D'Hivern

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS