Resum El Cafe De La Granota

Páginas: 40 (9762 palabras) Publicado: 6 de octubre de 2015
Un barril de sabó moll
1)Aquest capítol del cafè de la granota tracta sobre una escena quotidiana, on el principal protagonista és Florenci, un noi que ajuda a descarregar la mercaderia dels llaüts de la mina Teresa. Aquest cop transporten sabó, ja que al poble no se'n fabrica. La missió del Florenci, doncs, és portar un barril de sabó moll a la botiga del poble: la de l'Adelaida. El seu cap, enPere Camps, és un home agressiu que tracta malament als seus treballadors i Florenci no n'és una excepció. Mentre va pujant pels carrers del poble, el narrador (a qui li han explicat la història) ens va presentant a la gent del poble, d'entre qui hi ha la Marieta Peris, coneguda per les seves cuixes; Miquel, alies la Clenxa, qui és un barber que després marxaria a París i la Teresa, que escolta aen Florenci remugar. En un moment donat, i amb ningú de testimoni, es veu què, encara no se sap com, a en Florenci se li escapava el barril, que va rodolant fins al bar Alexandre. Al ser sabó i estar mullat rellisca molt bé. A partir d'aquest dia es recorda l'anècdota, sent comparat fins i tot Florenci amb un personatge mitològic.
2) a història podem situar-la a Mequinensa, un petit pobleenvoltat pel riu Segre i per l’Ebre a l’actual comunitat autònoma d’Aragó. La relació que hi ha entre el poble i l’autor es que aquest va néixer i va viure la seva infància allà. Gràcies a la descripció que fa el conte, podem saber que és un poble rústic amb carrers molt amples fets de pedra i amb pendents molt inclinades. Finalment, l’autor aprofita el recorregut d’en Florenci i del barril de sabó mollper situar-nos millor dins del poble, explicant com és el carrer que puja en Florenci i com són les botigues que l’envolten. L es accions narrades pel “Vell Cristòfol” transiten entre els anys 50 i 60, a més es pot observar l’ambient de repressió i opressió política propi d’aquells anys.
Tot i que les accions narrades de Cristòfol se situen al segle XX, és podria dir que hi ha dos temps narratius:un temps narratiu actual (quan narra la història al cronista) i un temps passat però dins els marges de la vida adulta del personatge (quan passen els fets). El receptor real o el destinatari d’aquest conte és un historiador jove, encara que també es pot interpretar com que aquest cronista a qui el vell Cristòfol conta la història és el mateix Jesús Moncada. El fet de què aquesta història siguinarrada des d’aquest punt de vista fa que el receptor no pugui participar en la història, només escoltar-la. Per tant, tot el que pensa el receptor no pot influir dins de la història però si permet saber l’opinió d’una persona durant la història.
L’estructura del conte “Un barril de sabó moll” és una crònica la qual al seu estil destaca l’agilitat i la concisió expositiva, així com un ritme ràpid.Al conte sovint utilitza la ironia i l’humor motivades per un fet insòlit, que força de manera subtil la lògica d’una realitat quotidiana. Gràcies a aquest conte podem observar la crítica social i política de l’època. Aquest conte il·lustra l’actitud moralment criticable d’alguns personatges com es el cas d’en Florenci o en Pere Camps. Exemple d’ironia i crítica social: Florenci, un prototipusd’home resignat, que treballa per Pere Camps i està sotmès a les seves ordres, al seu caràcter violent i a les males paraules del patró del vaixell. El títol d’aquesta història és un barril de sabó moll ja que, el protagonisme el té un barril de sabó moll que s’escorre de les mans d’un home, en Florenci, qui el puja carreró amunt i quan se li rellisca cau carrer a baix.L’acció d’aquesta història es fadurant un matí.L’assumpte de què tracta és quan el patró, en Pere Camps, mana al seu peó, en Florenci, a pujar un barril de sabó moll cap a la botiga d’Adelaida situada al punt de dalt del carreró de Sant Francesc (travessa la vila de dalt a baix; seguint el pendent de la serra, i acabant a l’Ebre), un camí recte i pesat de pujar, i encara més amb un barril de sabó moll.
El motiu pel qual en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Cafè De La Granota
  • El Cafè de la Granota
  • Cafe Granota
  • CAFE DE LA GRANOTA
  • cafe de la granota
  • Cafè de la Granota
  • El Cafe De La Granota
  • EL CAFE DE LA GRANOTA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS