resum geografia

Páginas: 8 (1837 palabras) Publicado: 27 de octubre de 2013
1.2 La producció i el consum d’energia

1.2.1. Les fonts d’energia no renovables
Els recursos energètics minerals, anomenats comunament combustibles fòssils, són actualment la principal font d’obtenció d’energia. Aquests materials combustibles (petroli, carbó i gas natural) s’han format a partir de restes orgàniques enterrades en antics dipòsits sedimentaris de l’escorça terrestre, durantllargs períodes de temps.
Els recursos energètics minerals tenen un caràcter no renovable, unes reserves més o menys extenses i una data estimada d’esgotament.

Font : previsió de les energies no renovables en 50 anys.




EL PETROLI
El petroli es va començar a comercialitzar al segle XIX. Durant el s. XX el petroli es va generalitzar arreu gràcies a la seva adaptabilitat com a fontenergètica per moure vehicles de tota mena i la seva capacitat de proporcionar mitjançant la destil·lació fraccionada, combustibles gasosos i líquids i altres derivats de gran importància per a la fabricació d’una gran varietat de productes industrials (asfalt, plàstics)
L’obtenció, la comercialització, el transport i el consum del petroli tenen molta importància i condicionen el mode de vida il’economia global. D’altra banda, també hi poden haver accidents i poden ser un problema ambiental important i l’emissió de CO2 contribueix a l’efecte hivernacle.



EL CARBÓ
El carbó és una roca fòssil molt abundant i estesa pel planeta. Les diverses varietats de carbó tenen capacitats diferents de produir energia segons el grau de carbonització. El carbó després del petroli és el recurs mésimportant en la producció energètica. També te nombrosos problemes ecològics, com per exemple, en cremar-se expulsa diversos gasos d’efecte hivernacle i perquè pot provocar la pluja àcida.

Font. Reserves de carbó existents a les grans regions del món a finals de 2008.



EL GAS NATURAL
El gas natural està format principalment per metà, és un combustible eficient i versàtil i requereix unprocessament molt reduït . És menys contaminant que el carbó i el petroli, tot i així, també contribueix a l’efecte hivernacle. Una gran part del gas natural s’utilitza la generació d’electricitat i per a fabricar combustible per a l’ús de transports o l’ús domèstic. La part restant, s’utilitza per fabricar plàstics, etc.

L’URANI
L’urani no s’extreu de la natura, no és ni un combustible fòssilni un mineral energètic, però es pot convertir en un mineral energètic després d’un procés de transformació. És necessari per al funcionament de les centrals nuclears que produeixen electricitat. L’energia nuclear a diferència dels altres, no contribueix a augmentar l’efecte hivernacle. Tanmateix el risc d’accidents nuclears i la llarga durada dels residus, suposen dos problemes de granrellevància.


1.2.2 Les fonts d’energia renovables
La recerca, el desenvolupament i l’explotació dels recursos energètics renovables s’han vist incrementats per l’esgotament progressiu dels recursos energètics de tipus fòssil, els costos de la seva extracció i la voluntat de disminuir l’impacte mediambiental que provoquen.
A favor de l’aprofitament d’aquests recursos trobem el fet que es podenproduir de manera descentralitzada comportant menys riscos per a les persones. En contra en canvi, topem amb el recent desenvolupament tecnològic, encara insuficient.
Existeixen recursos naturals que s’han utilitzat des de sempre com ara el vent o l’aigua i el repte d’avui en dia consisteix en aconseguir un desenvolupament tecnològic suficient que ens permeti disposar-ne com a alternativa alscombustibles fòssils actuals. Si ho aconseguíssim satisfaríem de manera eficient un percentatge molt alt del consum d’energia total necessari.

Font. Demanda de les fonts d’energies renovables de 2012

L’ENERGIA HIDROELÈCTRICA
L’energia hidroelèctrica constitueix un recurs renovable que aprofita l’energia cinètica de l’aigua i que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen de geografía
  • Resumen de geografia
  • Resumen Geografia
  • Resumen Geografía
  • Resumen De Geografia
  • resumen geografia
  • Resumen De Geografia
  • geografia en resumen

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS