Resum Història T10-11

Páginas: 8 (1982 palabras) Publicado: 14 de agosto de 2012
3.3. El catalanisme d'esquerresEls escindits de la lliga l'any 1904, encapçalats per Lluís Domènech i Montaner, van fundar el Centre Nacionalista Republicà(1906). Un partit nacionalista,republicà i democràtic al qual es van afegir alguns militants provinents del federalisme.Poca incidència electoral a causa del partit republicà radical de Lerroux, tot i així va promoure el sindicat CentreAutonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria (CADCI), vinculat a l'obrerisme.
L'apropament de les forces republicanes d'esquerra a l'any 1910 va provocar la fundació de la Unió Federal Nacionalista Republicana (UFNR) amb què van obtenir bons resultats a les eleccions de 1910. Però la posterior aliança amb el Partit Radical de Lerroux va provocar la crisi de la UFNR, que va desaparèixer l'any19163.4 L'impacte de la Setmana Tràgica de BarcelonaConflicte al marrocA partir de 1900 es va establir un protectorat francoespanyol al marroc. A Espanya li va correspondre el Rif. Els Rifenys promovien constantment atacs contra la armada espanyola, organitzats en cabiles. El 1909, al Barranco del lobo es va produir una derrota important a les tropes espanyoles.Reservistes reclutats per a lesrevoltes del Riff, rebuitg i moviment de protesta popular important.La mobilització popular i les seves conseqüenciesEl dia 24, lerrouxistes,socialistes i anarquistes, es va constituir un comitè de vaga que va fer una crida a la vaga general. La revolta popular es va allargar durant tota una setmana, va adquirir components antimitilarista i de rebuig de l'hegemonia social i cultural de l'Esglesia.Vahaver barricades, crema de convents i esglesies, enfrontaments a les forces de l'ordre. Es va declarar l'estat de guerra i va haver-hi una forta repressió per part del govern de MauraEs van dictar 17 penes de mort, de les quals només es varen dur a terme 5, entre ells Francesc Ferrer i Guàrdia un anarquista que no havia intrevingut en la revolta, pero va ser un càstig exemplar.Una onada de protestesva fer caure el govern de Maura.

Conseqüencies polítiques de la setmana tràgica de BarcelonaLerrouxistes: Desacreditats pel comportament oportunista dels seus dirigents, van perdre forçaRepublicanisme:A causa del fracàs del moviment molts afiliats republicans es van desenganyar i es van arrelar a l'anarquisme.Catalanisme: La coalició soladirat Catalana va desintegrar-se i la Lligaregionalista va patir un retrocés electoral important a les eleccions del 1910, acusada d'haver donat suport a la repressió.4.La Mancomunitat de Catalunya(1914-1925)Primera concessió d'autogovern català des de 17144.1 El procés de formacióEnric Prat de la Riba a l'any 1907 va ser escollit president amb un programa-->la regeneració de Catalunya necessitava un programa de millora de les infraestructures, lamodernització del sistema educatiu i el foment de la llengua i de la cultura catalanes. Va crear l'institut d'Estudis Catalans; la Biblioteca de l'Institut es va obrir al públic el 1914 amb el nom de Biblioteca de Catalunya.L'any 1911 per tal d'aconseguir òrgans d'autogovern la diputació de Barcelona amb el suport de les altres quatre diputacions catalanes i de Canalejas es va tirar endavant elprojecte de Mancomunitats.Alguns membres del partit liberal de Canalejas estavene en contra del projecte, també s'hi oposaven els conservadors. Després de l'assassinat de Canalejas(1912) el senat dominat per forces anticatalanistes va bloquejar el projecte.Finalment l'any 1913 amb el nou govern conservador, encapçalat per Dato, va publicar un decret que autoritzava les diputaciones... per a finsexclusivament administratius.
4.2 La constitució de la MancomunitatLa Mancomunitat de Catalunya es va constituir el 6 d'abril del 1914. Constava d'una presidència que designava un consell format per 8 membres. La mancomunitat només va ser una delegació de les funcions que ja tenien les diputacions i va disposar tan sols del pressupost que aquestes ja tenien.El govern podía dissoldre en qualsevol...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resum T10 Història 2n BAT Vicens Vives
  • Resumen capitulo 11 basta de historias
  • resumen de vasta de historias capitulo 10 y 11
  • resumen de historia del arte capitulos 10 y 11
  • resumen 11
  • historia 11
  • Resumen Historia 2n Batx Tema 11 i 12 (catalàn)
  • Resumen tema 11 historia guerra civil española 2º BTO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS