resum historia

Páginas: 10 (2486 palabras) Publicado: 27 de febrero de 2015
2N TRIMESTRE
L’EVOLUCIÓ DE LA INDUSTRIA
Tres canvis fonamentals:
- electricitat substitueix vapor i noves empreses elèctriques
- concentració de la indústria pesant al País Basc
- diversificació de sectors (mineria, químic, paperer, etc)
Inconvenients:
-la dificultat de competir a l’exterior.
-la debilitat del mercat interior espanyol.
LES CONJUNTURES ECONÒMIQUES
La pèrdua de lescolònies va afectar al tèxtil català i va suposar la repartició de capitals.
S’estableixen uns períodes d’expansió i uns períodes de crisi.
Fet que més va influir en l’economia: 1A GUERRA MUNDIAL (1914-1918): gran demanda pels països en conflicte, inflació, beneficis mal repartits. Les condicions de vida empitjoren durant la guerra. Gran atur després de la vaga general de 1918.
RevolucióRussa: fomentar el somni emancipador i genera gran conflictivitat.
LA INDÚSTRIA CATALANA (1900-1930)
Característiques:
- desacceleració respecte s.XIX
- dependència de l’exterior excessiva (mat. primes i energia)
- arribada de l’energia elèctrica (La Canadenca)
- diversificació de sectors i renovació tècnica.
- crisi 1919-23: la dependència del mercat interior i el retorn alproteccionisme i als aranzels per limitar la competència estrangera.
- pau social i expansió industrial 1923-30.
L’EVOLUCIÓ DEL MOVIMENT OBRER – LES CONDICIOINS DE VIDA
A l’inici del sXX, els obrers vivien en condicions d’estricta subsistència, concentrades en det barricades o en barrauqes a la vora del mar.
A Bcn es donà un procés de desintegració social com a conseqüència del de la ciutat.
Lescondicions laborals eren precàries: les jornades eren de 10 a 12h, tmb dg, no hi havia contractes laborals, la higiene era inexistent, no es prenien mesures de seguretat laboral i els sous eren baixos.
L’analfabetisme era molt elevat. Alguns sectors més conscients van empènyer la classe treballadora a la mobilització per mitjà de la premsa que era anticlericalista.
LES IDEOLOGIES I ELS SINDICATSAl primer terç del sXX, el moviment obrer espanyol continuà dividit en dos grans corrents: el socialista (UGT) i l’anarquista, articulat al voltant de la CNT. El mov obrer va disposar del PSOE. De la Federació de les Joventuts Socialistes del PSOE va sorgir, el 1921, el PCE, que es va adherir a la Tercera Internacional. El PSOE va votar no adherir.se a la T. Internacional. Una part del sectorque va perdre la votació es va escindir del PSOE i va fundar el PCOE que es va fusionar amb el PCE.
EL 1904 es fundà la Soli Obrera. Aquest mov fou el nucli d’on va sorgir el 1911 la CNT. El 1927 es va constituir clandestinament a València la FAI, amb la finalitat de potenciar l’anarquisme dins de la CNT i de vetllar per l’apoliticisme sindical.

LA DINÀMICA SOCIAL DEL MOV OBRER (1898-1931)Entre el 1898-1931, la tensió social va ser constant. Les reivindicacions obreres es van fer mitjançant vagues i manis. Van ser freqüents els aldarulls, les barricades. La resposta dels poders públics eren les detencions, tancar els diaris, org i locals vinculats al mov obrer i utilitzar la Guàrdia Civil. Si aquesta es veia desbordada s’arribava a declarar l’Estat de Guerra.
El 1909 es va regularel dret de vaga i de locaut. Evolució del mov obrer 2 etapes:
- 1900-17 es van dur a terme les reivindicacions de caràcter laboral.
-1917-23 període de més conflictivitat a Bcn. L’agitació va arrencar amb la vaga de La Canadenca per motius laborals el febrer de 1919. Finalment, el mov obrer va aconseguir la llibertat dels detinguts, la readmissió dels vaguistes i un augment salarial. 3d’abril el govern de M anunciava la jornada laboral de 8 hrs.
La patronal catalana i els poders públics no ho van acceptar i van fundar el Sindicats LL.
L’acció dels Sindicats LL s’intensificà durant els dos anys que el general Martínez fou governador civil de Bcn. Es va aplicar la llei de fugues que permetia a la policía i a la Guàrdia Civil disparar contra els detinguts que intentessin fugir. Un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen Historia
  • Resumen Historia
  • Resumen Historia
  • Resumen De Historia
  • historia resumen
  • Resumen De Historia
  • Resumen De Historia
  • Resumen Historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS