Resum Imperialisme i Primera GM

Páginas: 6 (1290 palabras) Publicado: 5 de abril de 2013
IMPERIALISME I PRIMERA GUERRA MUNDIAL

TIPUS DE COLÒNIES: colònies de poblament (població i govern britànics, seguint el model de la metròpoli); colònies d’explotació (població indígena, governades i explotades per la metròpoli); protectorats (població i forma de govern indígena i la metròpoli s’encarrega de la política exterior); i enclavaments estratègics (llocs segurs en les grans rutesmarítimes).

IMPERIS COLONIALS:
Imperi BritànicEl més gran del món (33 milions de km2/400 milions d’habitants). Va esdevenir una gran unitat econòmica, gràcies als aliments i a les primeres matèries que aportaven les colònies a la indústria britànica, i el RU s’assegurava un mercat exclusiu per a la seva producció industrial. Els tipus de colònies eren colònies de poblament (Canadà), colòniesd’explotació (Índia), protectorats (Egipte) i enclavaments estratègics (Gibraltar).
Imperi FrancèsNord d’Àfrica (Algèria, Marroc), Península d’Indoxina (Vietnam, Cambodja, Laos)
Imperi AlemanyTanganyika, Sud-àfrica Occidental i Camerun.
Imperi BelgaEl Congo Belga (zona molt rica en minerals i aliments).
Imperi PortuguèsAngola i Moçambic.
Imperi ItaliàLíbia, Somàlia i Eritrea.
ImperiEspañolNord del Marroc, Sàhara Occidental i Guinea Equatorial.

CONSEQÜÈNCIES IMPERIALISME:
Es van introduir avenços europeus, es van millorar les infraestructures, es van conrear noves terres, es van introduir mesures higièniques, reduint així les epidèmies, la mortalitat va baixar, la població va augmentar i com a conseqüència es va trencar l’equilibri entre població i recursos. Es van construirescoles, reduint l’analfabetisme, però es va iniciar l’aculturació ja que a les escoles s’imposaven les formes de vida dels colonitzadors. Moltes terres van passar a mans dels colonitzadors, es van abandonar molts mètodes de conreu tradicionals, es van potenciar les plantacions beneficiàries per a la metròpoli, es va imposar una economia monetària i de mercat i l’artesania local es va arruïnar. Esvan capgirar les formes de vida tribal i les jerarquies socials tradicionals, en alguns països es va aplicar la separació legal dels membres de les diferents ètnies, les cultures indígenes perdien la seva identitat (aculturació).
Tractat de Trianon  Hongria
Tractat de Neully  Bulgària
Tractat de Saint-Germain  Àustria
Tractat de Sèvres  Imperi Otomà

CAUSES 1ª GUERRA MUNDIAL:
PauArmadaTensions i rivalitats entre els principals països europeus. Els estats es preparaven per a la guerra adquirint material bèl·lic i creant exèrcits poderosos. No hi havia guerra però s’estaven preparant per una que sabia que podria esclatar en qualsevol moment.
Zona dels Balcans/qüestió d’orientEstats independents creats a partir de l’Imperi Turc que rivalitzaven entre ells per aconseguir territori.L’I. Austrohongarès i el Rus rivalitzaven per exercir influència sobre aquests estats (Grècia, Albània, Romania, Bulgària, Sèrbia i Montenegro).
Rivalitat França i AlemanyaFrança volia recuperar Alsàcia i Lorena, perduts en la guerra francoprussiana del 1817, i Alemanya volia tornar a derrotar a França per ser el país més influent d’Europa.
Rivalitat Alemanya i Gran BretanyaAntagonismeeconòmic, comercial i polític. Els productes industrial rivalitzaven en el mercat, i Alemanya havia creat una marina de guerra que amenaçava els interessos de la GB.
Rivalitats colonials
Colònies a Àfrica: RU i França (Egipte, Sudan i canal de Suez), Alemanya i França (Marroc). Colònies a Àsia: RU i Rússia (Turquestan i Afganistan), Japó i Rússia (Manxúria i Corea).
Sistema d’aliances
TripleAliança, 1882 (I. Austrohongarès, Alemanya, Itàlia).
Triple Entesa, 1907(Gran Bretanya, Rússia i França).

CARACTERÍSTIQUES:
-Caràcter europeu al principi, i més tard projecció mundial.
-Armament d’alt poder destructiu, eren els avenços i la tecnologia de la 2ª Revolució Industrial (Submarins, aviació, tancs, gasos asfixiants, metralladores i llançaflames).
-Implicació del conjunt de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • colonialisme i imperialisme
  • la mujer al trabajo
  • Imperialisme I 1A Guerra Mundial
  • Primera GM.
  • Primera Parte. I
  • BIT CORAS I PRIMERO
  • primero 14 I
  • primera practica de seminario I

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS