Resum la cuina de l'escriptura

Páginas: 24 (5882 palabras) Publicado: 29 de enero de 2015
1. LLIÇÓ MAGISTRAL.
LA LLEGIBILITAT:
El concepte de llegibilitat designa el grau de facilitat amb què es pot llegir, comprendre i memoritzar un escrit. Hi ha dos tipus de llegibilitat, una tipogràfica què es centra en percepció visual del text, i una altra més important què es centra en els aspectes verbals, com la selecció lèxica o la llargaria de la frase.
Els textos més llegibles sónaquells qué resulten més fàcils, simples o ràpids d'entendre, i els menys llegibles, aquells que requereixen més temps, atenció i esforços del lector. La llegibilitat alta està caracteritzada per: mots curts i bàsics enfront de llargs i complexos, de frases curtes davant de llargues, llenguatge concret davant del llenguatge abstracte, estructures que afavoreixen l'anticipació enfront de subordinades iincisos massa llargs, presència de repeticions davant excesives numeracions, presencia de marcadors textuals, situació lógica del verb, en lloc de posar els mots més importants al final, i la variació tipogràfica davant de la monotonia.
Els criteris per mesurar la llegibilitat varien sogons l'autor.
EL LLENGUATGE PLANER:
És el moviment de renovació de la redacció desenvolupat als EUA a partirdels anys setanta amb el propósit de promoure un estil planer per als textos públics. Afecta a tot tipus de text, i té un fonament étic, ja que la democràcia es fonamenta en la facilitat de comunicació entre els ciutadans.
ELS PROCESSOS DE COMPOSICIÓ:
Són una línia de recerca psicolingüística i un moviment de renovació de l'ensenyança de la redacció. És el procés de composició o d'escriptura, ésa dir, tot el que pensa, fa i escriu un autor des que es planteja produir un text fins que la versió definitiva.
Tracta de com treballa l'autor, Descriu les estratègies que s'usen per escriure i proposa tècniques ni recursos per desenvolupar-les, fomenta el creixement individual de l'escriptor. Escriure és una tasca lingüística de redacció. L'escriptor ga de saber treballar amb les idees tan bécom amb les paraules. Escriure és un instrument epistemològic d'aprenentatge. Escrivint s'apren i podem usar l'escriptura per entendre millor qualsevol tema
EL CATALÀ ESCRIT:
Amb el redreçament democràtic, el català escrit s'emancipa progressivament en els àmbits públics. La llengua literària estat normativitzada i fins i tot disposa d'una importat tradició literària al darrera, però havia viscutreclosa a casa i l'havia perseguida la dictadura políticament i social. Per això, quan per fi pot sortir al carrer, ha de fer un esforç important per adaptar-se a les noves necessitats i esdevenir un instrument dúctil i eficaç de comunicació.
2. DEL QUE S'HA DE FER PER ESCRIURE BÉ; DE LES GANES DE FER-HP; DEL QU ES POT ESCRIURE; DE L'EQUIPAMENT IMPRESCINDIBLE PER A L'ESCRIPTURA, I D'ALGUNESALTRES COSES.
CONEIXIMENTS, HABILITATS I ACTITUDS:
Per poder escriure bé cal tenir aptituds, habilitats i actituds, s'ha de coneixer la gramàtica i el lèxic, però també s'han de saber utilitzar en cada moment. S'han de dominar les estratègies de redacció: buscar idees, fer esquemes, fer esborranys, revisar-los, etc., però a més cal saber el que pensem, opinem i sentim, en el nostre interior, del'escriptura.
Tothom hauria d'arribar a tenir un nivell mínim d'expressió, per poder defensar-se en aquesta difícil societat alfavetitzada en què ens ha tocat viure, i això es pot aconseguir, ja que l'escriptura és una tècnica.
RAONS PER ESCRIURE:
La imatge social més estesa de l'escriptura més estesa és força reduida i sovint errònia. Se sol pensar sempre en la funció de comunicar i molt menys enla d'enregistrar la d'aprendre o la de divertir.
L'escriptura té moltes utilitats i s'usa en contextos ben variats.
EQUIPAMENT TÉCNIC:
L'equipament bàsic és un paper i un boli, encara que cada vegada teclegem més i cal.ligrafiem menys. L'impacte de la informàtica en els hàbits de l'escriptor s'ha de considerar positiu. Aquestes màquines descarreguen a l'autor de la feina més feixuga....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ressenya "La cuina de l'escriptura"
  • La Cuina De L'Escriptura. Ressenya
  • Ressenya
  • La cuina de l'escriptura
  • Ressenya
  • los cuinos
  • cuinos
  • cuino

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS