Resum d'economia d'empresa McgrawHill T-5 1er Batx

Páginas: 9 (2038 palabras) Publicado: 8 de abril de 2013
Empresa

Tema 5: Gestió de recursos humans

5.1 L’element humà dins de la empresa

*Importància de l’element humà dins de l’empresa


L’element humà està format per les persones que col·laboren en l’organització i evolució de l’activitat empresarial. Els components de l’element humà són fonamentalment les següents:

Empresari: emprenedor que ha creat la seva empresa i que ladirigeix. També hi ha la figura de l’empresari professional, que encara que no és propietari de l’empresa s’encarrega de la seva gestió i direcció com un projecte professional.

Treballadors: són la força del treball. A canvi d’un salari aporten un dels factors productius, el treball.


El capital material pot copiar-se però els treballadors amb els seus coneixements, formació i habilitats són totsdiferents.
Les màquines poden tenir major importància en quant a quantitat però el capital humà en té mes en quant a qualitat.


La intel·ligència emocional a l’empresa

El 1990 dos psicòlegs nord-americans, Meter Salovey i John Mayer, van definir el terme intel·ligència emocional. Però va ser Daniel Goleman qui va portar el tema al centre de l’atenció de tothom [La intel·ligència emocional(1995) i la intel·ligència emocional a l’empresa (1999)]

La intel·ligència emocional és l’habilitat que en permet reconèixer i dominar els nostres propis sentiments, interpretar o afrontar els sentiments dels altres, satisfets i ser eficaços en la vida.

Un coeficient intel·lectual superior o unes qualitats tècniques molt bones poden ser negatives per a l’èxit laboral si es relacionen am unabaixa intel·ligència emocional.

Als directius, una bona capacitació els ajuda a emfatitzar amb els subordinats i transmetre els missatges de la manera mes eficaç possible, desperten l’entusiasme, es posen davant quan és necessari i guien mitjançant l’exemple.






Els components de la intel·ligència emocional són:

Conèixer les pròpies emocions
Conduir les emocions
L’automotivacióL’empatia
Conduir les relacions


5.2 El departament de recursos humans

Concepte i característiques:

És aquell departament que s’encarrega de tot el que té a veure amb l’’element humà de l’empresa.

La manera que té una empresa de el seu personal influeix molt en la seva globalitat. Hi ha diferents models de gestió segons la relació entre participació dels treballador i l’autoritatde la direcció (teories de McGregor)


Relació del departament de recursos humans amb altres departaments de l’empresa.

El departament de recursos humans busca que l’element humà sigui el màxim de productiu i eficaç. Això ho aconsegueix amb la selecció i contractació dels millors treballadors, amb l’organització de la formació per adaptar treballadors a la feina i als canvis que esprodueixen. S’encarrega de tots els tràmits administratius que afecten els empleats i influeixen en la seva cura i defensa.


Funcions que realitza

Aquest departament té una sèrie de funcions:

Organització i planificació del personal
Selecció i contractació del personal
Formació dels recursos humans
Administració de personal
Relacions laborals
Salut laboral
Control de personalOrganització i planificació del personal.

Consisteix en planificar les plantilles en funció de l’organització de l’empresa,descriure el perfil professional dels treballadors de l’organització, definir llocs de treball oportuns, definir les responsabilitats, preeure les necessitats del personal a mitjà i a llarg termini, analitzar els sistemes retributius i de promoció interna, etc.

Algunes empresesbasen la seva organització i planificació de les plantilles en les seves competencies. Això s’anomena gestió per competències.

Gestió per competències: manera que tenen algunes mepreses de gestionar el seu personal de manera que els llocs s’ocupen per persones amb un ampli ventall de competències, en el sentit que es puguin adaptar a totes les situacions de l’entorn de l’empresa.

Avui dia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen de la concepcion t 5
  • Rendiment de l'aspirina 1er Batx
  • Economia de la empresa 1er batx.
  • Primer De Batxillerat: Resums D'Economia De L'Empresa T.5 I T.6
  • Quieroel resumen t t
  • Resumen 5
  • resumen 5
  • Resumen 5

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS