Resum I Comenari Text UOC

Páginas: 7 (1523 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2015
Desenvolupament Comunitari:

RESUM
El text escrit per M. Asunción Llena Berñe de l’Animació Sociocultural per l’editorial de la UOC explica, com a introducció, les intervencions socials i comunitàries anomenades desenvolupament comunitari, explicant i afirmant que aquest vol aconseguir i pot aconseguir una transformació social a les comunitats. Tan mateix, també afirma que existeixen conceptessimilars com per exemple el concepte d’acció comunitària, si d’acord, tenen elements en comú i una “relació estreta” però no s’han de confondre perquè no signifiquen el mateix. Aquest té com objectiu clarificar el significat del concepte aproximant als lectors als dos termes que el composen: El desenvolupament i la Comunitat. Fent que així tots tinguem una idea clara i concisa d’un DesenvolupamentComunitari al abast de tothom.
El text explica el concepte i les dimensions del desenvolupament comunitari, i l’anomena de concepte complex, ja que el defineix com a terme força controvertit i amb una definició de certa complexitat. Tot i així, aquest apartat concretament es refereix com a desenvolupament comunitari a un seguit d’accions i/o intervencions socials que apunten a millorar laqualitat de vida de les persones i la cohesió social de les comunitats. També, fa una aproximació bastant clara al desenvolupament comunitari segons Ander-Egg, que segons ell a partir de finals dels anys 40 (segle xx) és quan es comença a perfilar el concepte de de desenvolupament comunitari ta i com l’entenem avui, aquest està molt relacionat amb les idees de progrés, d’utilització de tècnica per lamillora de la vida de la humanitat i amb una idea que segons el text, avui en dia seria discutida, Ander-Egg exposava que el canvi (del desenvolupament comunitari) és lineal. La definició d’Ander-Egg és similar a la del diccionari, ja que trobaríem el desenvolupament comunitari relacionat amb els mateixos termes que he comentat anteriorment i els que explicava Ander-Egg. També, en aquest apartat espoden trobar les característiques relacionades amb el terme principal. Aquestes són: Es planteja om a una concepció lineal dels processos, proposa una gradació contínua i ordenada de la transformació i el canvi, fa pensar en la valoració positiva i es proposa en termes de creixement i millora.
El text un cop ha fet l’aproximació al desenvolupament als lectors, la fa a la comunitat. Afirmant quefa referència a un espai, a un territori o a un grup o col·lectiu de persones amb un interès comú o que entre elles existeix una vinculació. També, explica que Nogueiras (1996) fa referència a un sistema de relacions socials en un espai definit integrat per interessos i necessitats compartides.
D’altra banda, referint-se al desenvolupament comunitari com: procés i resultat, el text exposa quepodem concloure que el desenvolupament comunitari és un procés i també un resultat. Procés en el que es desenvolupen i milloren les habilitats de persones i institucions per actuar col·lectivament. Entenent així com a resultat la millora de totes les àrees compartides (ambientals, culturals, etc..) que aquesta millora es produeix fruit de l’acció col·lectiva i que té com a objectiu últim la millora dela comunitat.
Un cop explicats els dos conceptes clarament i la finalitat del desenvolupament comunitari, el text passa a explicar altres conceptes relacionats com la construcció de la comunitat i organització de la comunitat que parla sobre l’individualisme, de canvis socials ràpids i de la diversitat cultural a la que les comunitats s’enfronten, i que és necessari pensar en al construcció o enla reconstrucció de la comunitat. Aquesta construcció és pot crear amb pràctiques dirigides cap a la construcció de relacions i de vincles entre les persones. És un procés que ajuda a construir significats compartits i desenvolupa un sentiment de pertinença. D’altra banda, sobre el concepte d’organització de la comunitat, explica que és un procés pel qual es pretén aglutinar la gent al voltant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comenario de Texto. Platón.
  • Pac Marketing I
  • Uoc Dretconstitucional I
  • Resumen inic. emprenedora uoc
  • Resumen de Textos I periodismo
  • Resumen Textos Filosoficos I
  • Resumen textos
  • Resumen Texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS