resumen barroco

Páginas: 19 (4518 palabras) Publicado: 15 de diciembre de 2014
LA MÚSICA DEL BARROC
RESUM
TEMA 1. El barroc musical.
El moviment del Barroc neix a Itàlia al segle XVII i s’estén per Europa i les seves colònies, exceptuant França. Serà un moviment oposat al classicisme. El nom “barroc” procedeix del terme portuguès barrueco, que vol dir “perla de forma irregular”.Un exemple de les obres produïdes al Barroc és elMagnificat et misericordia de Bach. És uncant llatí que es canta a les vespres.
L’òpera és una creació barroca que sorgeix a l’intentar revitalitzar un antic estil grec. L’estil del barroc té com a propietat la producció d’obres polifòniques. En la majoria d’aquestes obres polifòniques hi trobarem el cantus firmus, que és la melodia o veu que en una composició polifònica serveix com a base per a l’entramat harmònic de la resta de veus.Durant l’època barroca es produeix la reforma protestant, un moviment religiós cristià que originarà el protestantisme i provocarà un canvi profund en els usos i costums de l’església catòlica. La seva intenció serà reformar el catolicisme per revitalitzar el catolicisme primitiu. La reacció que tindrà l’Església Catòlica vers aquest moviment s’anomenarà contrareforma catòlica. Al Concili deTrento (1545) es tractaran tots aquests temes. Fins al segle XV els cants es feien en llatí fins que es va fer la reforma luterana i es comença a cantar en llengua vernacla.
El trànsit entre el Barroc i el Renaixement és molt clar. És en aquests moments de trànsit que trobem l’estil recitatiu.
L’estil recitatiu és una declamació melòdica lliure controlada per l’harmonia i el ritme mesurat queintenta reproduir la parla. El text d’un recitat és un text explicatiu simple i acostuma a tenir un acompanyament instrumental simple, algunes vegades reduït a un baix continu. Els termes recitativo secco i recitativoaccompagnato són usats per distingit el recitatiu acompanyat pel baix continu del recitatiu acompanyat per orquestra.En oposició al recitatiu trobem l’ària. Una ària és una forma musicalconsistent que té una melodia expressiva executada per un cantant.Tots dos els podem trobar en òperes, oratoris o cantates entre d’altres.
TEMA 2. La Camerata fiorentina i el stilerepresentativo.
Els inicis del barroc musical van estar determinats pel naixement del gènere operístic. Des de l’antiguitat s’havia utilitzat la música per a les representacions teatrals, cosa que es va descobrirquan els membres de la Camerata fiorentina van examinar els documents que es conservaven sobre la música grega. Va ser aleshores quan es va proposar recuperar l’estil del teatre grec, donant pas al naixement de l’òpera moderna.
La Camerata fiorentina va ser un grup d’humanistes, músics, poetes i intel·lectuals de Florència de finals del Renaixement que es reunien al palau del compte de Bardi perdiscutir i guiar les tendències en les arts, especialment en la música i el drama.Omple l’etapa de transició entre el Renaixement i el Barroc.Els membres més coneguts del grup, a part del compte Bardi, van ser Giulio Caccini, Vincenzo Galilei i JacopoPeri. Van estar influïts per Girolamo Mei, el primer erudit del seu temps, que sostenia que la tragèdia grega havia estat més predominantment cantadaque parlada.
El gran tema de discussió de la Camerata fiorentina, doncs, era la música en les antigues obres gregues i llatines. Girolamo Mei catalogàla informació de la música dels antics grecs i romans i diu:
1. Pot haver-hi una melodia relacionada amb el significat del text (ex: catábasis).
2. Hi ha una recerca de la tessitura alta o baixa de la veu per l’expressió. Adequar les veus a la sevatessitura.
3. Creença que tot el text de la tragèdia era musicat.
4. Es comencen a veure les diferències entre l’ària i el recitat.
La primera òpera representada va ser Dafne, de JacopoPeri, que va ser estrenada a Florència l’any 1957. Més endavant, l’any 1600, Peri estrena el drama Euridice, que més tard va ser versionat per Giulio Caccini el 1602.
Aquestes òperes s’havien representat de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen Barroco
  • Resumen: Teatro Barroco
  • Resumen de la ciudad barroca
  • BARROCO Y RESUMEN HAMLET
  • Barroc Resum quadre
  • el periodo del barroco resumen
  • Resumen del renacimiento al barroco
  • Barroco Resumen Y Cuestionario

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS