Resumen CRISI DE LA RESTAURACIÓ (1902-1931)

Páginas: 8 (1826 palabras) Publicado: 7 de mayo de 2013
CRISI DE LA RESTAURACIÓ (1902-1931)

Alfons XII (1875 – 1885) (1885 – 1902) Regent Mª Cristina

Alfons XIII al 1902 és major d’edat i ja pot regnar a Espanya. Políticament és igual que el seu pare, amb la mateixa constitució.

Partit Conservador (Antonio Maura) Continuem amb bipartidisme, però els partits politics de la Partit Liberal (José Canalejas) oposició faranoposició realment denunciant el frau
electoral. Canvi polític per les crítiques que va provocar
perdre Cuba.
Tant els conservadors com els liberals tindran converses amb Catalunya, els escoltaran.
Partit liberal va intentar desvincular l’església de l’estat.Es partits que més oposició feien eren:
- PSOE on el president és Pablo Iglesias.
- P. Republicà. N’hi ha varius, d’esquerres, de dretes i es radicals. Però en aquesta etapa es van juntar tots (menys el radical) en un sol partit: Unió Republicana on el president era Salmeron. El president del Partit Radical era Alejandro Lerroix.

Tant Maura com Canalejas, després de les crítiques de Cuba vanintentar aturar el frau electoral, però és molt difícil, perquè estaven implicats el Rei i els cacics. Però sobretot ho va intentar aturar la oposició.
Així que van al Congrés per a que els escoltin, ja que al govern no poden estar (per el frau).
Per poder aconseguir més vots el PSOE i UR es varen juntar (no fusionar) i varen crear el Partit Republicanosocialista. Van aconseguir entrar alcongrés al 1910 (1 escó) i hi va anar Pablo Iglesias.

Al 1885 els paíssos d’Europa decideixen anar a dividir-se Àfrica (en la conferència de Berlín) per així poder tenir materials prims sense tenir que pagar per ells. Espanya no hi va anar per la revolta de Cuba, mor el rei Alfons XII, problemes interns...
Al 1895 acaba la guerra de Cuba i tots es varen culpar entre ells (els militars als politics iviceversa). Els militars volen recuperar el seu prestigi mentre que els politics volen que quedin malament per això al 1909 decideixen anar a Àfrica a conquerir les zones que ningú vol, perquè no hi ha massa cosa o perquè hi ha conflictes.
Una d’aquestes zones és el Rif Zona dins el Marroc (que és francès), i van ser molt problemàtics.

La seva conquesta va ser al 1909 (La Guerra del Marroc).No hi ha molts de militars perquè a Cuba van morir molts, per tant s’han d’enviar a civils. Aquests no entenen perquè hi ha que dur a terme aquesta guerra per un lloc el qual ningú havia volgut, així que va ser una guerra molt impopular. Tant que, fins i tot, hi va haver una revolta dins Barcelona (perquè és d’on surten els vaixells) sobretot per part de les dones i per els partits de l’oposicióque les recolzaven.
A conseqüència d’aquesta revolta hi va haver a Barcelona una vaga general i van anar a manifestar-se, aquesta setmana es va anomenar La setmana tràgica. Hi havia moltíssima revolta, fins i tot es varen cremar esglésies (són uns dels que més recolzen la guerra), van en contra dels militars, polítics i clero.
Aquesta guerra va ser el detonant d’un cúmul de circumstàncies queduia arrastrant la població espanyola.

El govern declara l’Estat de Guerra (llei marcial) Maura declara que temporalment s’anul·la la constitució i els ciutadans no es poden recolzar en res, no tenen drets ni deures, i els polítics tampoc governen, només governen els militars, el president del govern i el rei, i seran els encarregats d’aturar aquesta guerra. La pena que havien de complir elscapçalers d’aquesta revolta va ser de mort. Maura ho digna tot i és contestat per el resta d’Europa com que s’havia excedit així que Maura dimiteix immediatament i el substitueix Canalejas (es canvia de partit al govern).
Aquest conflicte no va acabar aquí, fins l’any ’17 hi havia molta conflictivitat social, perquè a més es senten recolzats per l’oposició i el sindicat UGT. La gent està molt...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 11. La crisi del sistema de la restauració (1898
  • La crisi del sistema de la restauració (1898 – 1931)
  • RESUMEN HISTORIA 1902-1931
  • Tema 10. La crisi del sistema de la restauració 1989-1931
  • Crisi De La Restauració Política
  • Resum De La Restauració
  • La Restauració: La Monarquia Parlamentària(1875-1902):
  • Crisi restauració i catalanisme polític

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS