resumen de catalán

Páginas: 9 (2096 palabras) Publicado: 10 de junio de 2014
Autors de l’Escola Mallorquina
Miquel Costa i Llobera
Predicador i poeta, va ser un dels representants de l’escola mallorquina. La seva obra es divideix en:
Període romàntic: Poesies(1885)
Període clàssic: Horacianes (1906), el seu llibre més emblemàtic
Període d’obres d’inspiració religiosa: Visions de Palestina (1908)
Joan Alcover
Estudià dret a Barcelona, i va exercir un paperimportant a la política. Va estar molt marcat per la mort de la seva esposa i dels seus quatre fills. Per això la seva poesia, els paisatges que descriu, estan molt marcats pel seu estat d’ànim.
Humanització de l’art sintetitza teories vitalistes pròpies del Modernisme i una reivindicació de l’ús del llenguatge més Noucentista.
Cap al tard és la seva obra poètica més emblemàtica que suposà la reuniód’aquestes idees.
Unitat 5: Anys 20 i 30
Fets històrics
Radicalització dels règims polítics
Esclat dels moviments avantguarda: Cubisme, futurisme, dadaisme...- Volien trencar amb el passat i crear un art i una literatura nova.
Eclosió d’un nou art popular: jazz i cinema...
Presència d’una reacció classicitzant i conservadora que pretenien tornar a l’ordre i a la mesura.
Noucentisme
Reaccióclassicitzant al Modernisme.
Els noucentistes defensen un art i una literatura sotmesos als cànons del classicisme, un retorn a les normes del Renaixement o la Il·lustració.
Va suposar des de un punt de vista polític, la traducció en termes estètics de la pujada al poder de la burgesia catalana
La creació de museus, biblioteques, escoles i la normalització ortogràfica i gramatical van serimpulsats.
Avantguardes
Va suposar un enfrontament amb la tradició occidental i una forta reacció antiburgesa. Els avantguardes pretenien començar de nou, com si no hi hagués existit res abans. Volien novetat, escandalitzar, dirigint-se només a aquells que volien un canvi radical.
Els avantguardes es van manifestar sobretot en les arts plàstiques. Els principals moviments van ser:
Cubisme: Nascut aFrança i representat per Pablo Picasso, Braque i Juan Gris, que van abolir la perspectiva i introduïren el collage. En poesia, Guillaume Apollinaire va compondre poemes a partir de converses que sentia al carrer i va crear els cal·ligrames, poemes el text dels quals forma un dibuix que en visualitza el contingut.

Futurisme: Creat a Itàlia per Filippo Tomasso Marinetti. Elogiava les màquines, elmoviment, l’esport i la vida moderna. Va acabar derivant en la defensa del feixisme. En poesia introdueix les paraules de llibertat: ús de diferents cossos de lletra, absència de majúscules o minúscules i llibertat tipogràfica.


Dadaisme: Nascut a Zuric per Tristan Tzara. És el més radical dels moviments, pretenent provocar constantment. La falta de lògica i el gust per l’abolició de tots elsconvencionalismes. Defensa la destrucció de l’art i cultura.

Surrealisme: Sorgeix a Paris per l’ideòleg André Breton. Proposava l’alliberament del subconscient o l’exploració del món dels somnis. Joan Miró i Salvador Dalí.


Expressionisme: Nascut a Alemanya, reflectia l’angoixa del moment a través de l’exageració de colors estridents, perspectives imposibles...

L’avantguarda catalanaes va manifestar sobretot en les arts plàstiques. Van predominar el cubisme i el futurisme.
Dècada dels 20 i 30
Als anys vint es va produir una crisis de novel·la per dues raons:
Després de dues obres tant importants i innovadores com: A la recerca del temps perdut de Marcel Proust i Ulisses de James Joyce. La novel·la no podia seguir els antics esquemes i tenia que ser creat un nou tipus denovel·la, que en primer lloc no es va donar, perquè el gènere s’identificava amb un moviment ja oblidat i liquidat (Modernisme, naturalisme o realisme).
El Noucentisme a Catalunya havia practicat gèneres breus. A partir dels anys 30 es torna a practicar aquest gènere, anteriorment polèmic per la seva absència.
A Ulisses s’introdueix el monòleg interior, que intentava expressar el pensament d’un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • resumen de la crida salvaje (català)
  • Resum temari català 4t ESO
  • La europa feudal resumen(catalán)
  • Resum Modernisme Català
  • Resumen Robinson Crusoe Catalan
  • Antígona Resumen corto Catalan.
  • Resumen Libro Catalan
  • Resum català recuperació

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS