Resumen de la guerra civil española

Páginas: 10 (2382 palabras) Publicado: 18 de mayo de 2011
GUERRA CIVIL
_
Causes de la guerra.
* Profundes: l’oligarquia no vol la democràcia, aquesta guerra és el xoc definitiu entre dues tradicions enfrontades els tradicionalistes i els més liberals i moderns.
* Immediates: les desencadenants del conflicte. Des del 1932 s’anava creant un complot contra la república, especialment la Falange Española, tots amenaçats per la política republicana.Un altre motiu, la radicalització de l’enfrontament entre poders tradicionals i formacions d’esquerres després del triomf del Front Popular al 1936.

Aixecament militar.
Mesos abans s’anava preparant un complot en contra de la república dirigit pel general Emilio Mola. Es reunien a la Unió militar espanyola. Volien un cop ràpid i violent amb un llarg període de repressió. Al costat d’aquestsuna trama civil amb persones de l’extrema dreta (CEDA) i del món religiós. El front popular estava al corrent de la situació però no li donà importància. Van aïllar els caps del complot i van augmentar els pressupostos de l’exèrcit del Marroc intentant guanyar-se’l.
El complot es va precipitar quan es va conèixer l’assassinat del dirigent d’extrema dreta José Calvo Sotelo, el 13 de juliol de 1936.El primer aixecament conegut com Alzamiento Militar, va ser a Canàries amb el general Francisco Franco el dia 17 de juliol. Després es va dirigir fins al Marroc on se li sumà l’exèrcit colonial. Les tropes es van dirigir cap a la península i els aixecaments en aquest territori el 18 i 19.

Aixecament a la Península.
L’aixecament va triomfar en Navarra, Castella la Vella, Galícia,Aragó,Mallorca, Eivissa, Vitòria (Garcia Benítez, Alonso Vega), Sevilla (Queipo de Llano), Córdova (Cascajo) i Oviedo.
A Barcelona l’aixecament de Lopez Varela es va haver d’enfrontar amb les forces d’ordre públic lleials a la República. Aquestes amb els anarquistes del Comitè de Defensa Confederal van assaltar la Capitania Militar segrestant al capità Goded. Al qual obligaren a llegir una rendició escoltadaper la ràdio arreu d’Espanya. També es lliuraren de la repressió a Girona, Figueres, La Seu d’Urgell i Lleida.

Divisió del país en dues zones.
La idea de Moa d’un cop ràpid va fracassar i Espanya va quedar dividida en:
* Part majoritària en favor de la República, que controlava la Guardia Civil, els carrabiners, tropes de guarnició, aviació i armada.
* Els insurrectes amb l’exèrcitcolonial.

Illes Balears a la Guerra.
La resistència republicana va ser dominada ràpidament. A Mallorca hi participaren el caciquisme i l’Església i amb Joan March.
Només Menorca va quedar en mans republicanes.
Era un arxipèlag estratègic, per això el capità Alberto Bayo va organitzar una expedició per recuperar-lo. Repressió que va ser aturada. El govern de Madrid va manar l’evacuació.Mallorca va ser dominada pels feixistes italians des de principis de 1937. Des d’aquí dominaven tota la costa de Llevant, on van enviar vols de reconeixement i de bombardeig. El 8 de Febrer de 1939 els franquistes conquistaren finalment Menorca sense gran resistència.

_
Una guerra llarga i cruenta.
El país va quedar dividit en dues zones:
* La rebel o nacional: Balears, Canàries i possessionsafricanes, Galicia, Castella la Vella, Extremadura, Navarra, part d’Aragó i d’Andalusia.
* Republicana: Madrid, Zones mineres i industrials del nord, Catalunya, Castella al Nova, Valencia i bona part d’Andalusia.

PRIMERES OPERACIONS MILITARS: les operacions rebels es van orientar en quatre direccions:
* Control de l’estret de Gibraltar. Per poder portar l’exèrcit colonial.
* Des deSevilla cap al nord, per connectar amb les tropes de Mola.
* Atac des de Navarra sobre Irun i Sant Sebastià per aïllar la zona industrial del nord, objectiu assolit el setembre de 1936.
* Atac sobre Madrid i Toledo. El primera va fracassar tot i amb l’ajut alemany i italià. La resistència de Madrid va sorprendre als insurrectes. La ciutat va resistir fins a Març del 1939.

Operacions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra civil española (resumen)
  • La Guerra Civil Española (Resumen)
  • La Guerra Civil Española
  • Resumen guerra civil española
  • Breve resumen de la Guerra Civil Española
  • Resumen De La Guerra Civil Española (En Ingles)
  • Resumen, desarrollo y personajes importantes en La Guerra Civil Española
  • Resumen Guerra Civil Española

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS