Resumen De La Primera Guerra Mundial (Vicens Vives)

Páginas: 7 (1745 palabras) Publicado: 17 de junio de 2012
LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL (1914-1918):
Els primers anys del SXX es crea un clima de “pau armada” que anunciava la imminència d’un conflicte bèl.lic. La rivalitat entre potències provoquen nombrosos afrontaments i afavoreixen una cursa d’armaments i la configuració de blocs antagònics d’aliances.
L’atemptat de Sarajevo va ser la major causa de la Primera Guerra Mundial.

Consequencies:pèrdues humanes, destrucció econòmica i remodelació del mapa europeu. Les reparacions imposades a Alemanya van crear unes condicions per un segon conflicte al cap de 20 anys.

Les grans potències europees:
Potències democràtiques:
* Gran Bretanys: era una monarquia liberal en l’era victoriana (Victòria I, 1837-1901), va ser el país més poderós. Amb un sistema polític que alterava 2 partits:tories (conservadors) i whigs (liberals). Aquest últims van cedir al seu lloc al Partit Laborista. El sistema es modernitza gràcies a les Reform Acts. Arriba el sufragi universal masculí. Es democratitza l’ensenyament.
* França: Per la caiguda de Napoleó III, França es converteix en una república (la tercera). S’impulsa la democratització política i s’instaura el sufragi universal. Hi ha dospartits republicans, un més moderat i l’altre més radical. Neix la Secció Francesa de la Internacional Obrera (1905). Tenen conflictes perl contenciós d’Alsàlcia i Lorena (territori alemany, que els francesos volien recuperar).

El segon Reich alemanys: Després de la unificació, Alemanya es converteix en una gran potència industrial, sota la direcció del canceller Bismarck i el kàiser “emperador”Guillem I. L’estructura territorial del Reicj era federal. El règim polític mai va ser democràtic. Hi havia dues cambres: l’alta o Bundesrat (consell federal) i la baixa o Reichstag (formada per diputats elegits mitjançant sufragi universal). El pangermanisme va guanyat protagonisme (expansió territorial). El Kàiser Guillem II volia l’hegemonia mundial per Alemanya.
Els vells imperis:
* Rússia(imperi autocràtic): règim senyorial. La revolució de 1905 va obligar al tsar Nicolau II a fer reformes agràries.
* L'imperi austrohongarès de l'emperador Francesc Josep: estancat políticament. Hi havia absolutisme i domini de l'aristocràcia territorial. El 1868 es converteix en un imperi dual (Àustria-Hongria) dominat per la minoria alemanya. El màxim problema eren les reivindicacions de lesnacionalitats sotmeses (esclaus, croats, eslovens...).
* L'imperi turc: règim autocràtic en decadència. Els moviments nacionalistes comencen a destrossar-lo.

LES CAUSES DE LA GUERRA: La formació de les aliances internacionals:
* Els objectius de Bismarck en les aliances (1870-1890) eren: el predomini d'alemany a Europa, la creació d'un bloc de potències al centre d'Alemanya i contenirels seus enemics alemanys, i aïllar França.
* El canceller Bismarck va firmar aliances: la Lliga dels tres emperadors (Alemanya, Àustria i Rússia), la Doble Aliança (Àustria i Alemanya), l'acord secret amb Rússia i la Triple Aliança (Alemanya, Àustria i Itàlia).
* Rússia recondueix la seva política exterior cap a l'aliança amb França: acord francorús al 1892 per fer front a la TripleAliança.
* Entesa cordial entre França i Gran Bretanya al 1904, que superen rivalitats colonials i eliminen la idea de aïllar França.
* Al 1907 surt la Triple Entesa entre França, Gran Bretanya i Rússia davant la Triple Aliança (Alemanya, Àustria-Hongria i Itàlia).
Enfrontaments colonials:
* Es van duu a terme al nord d'Àfrica, al Marroc concretament, on es van enfrontar alemanys ifrancesos.
* La primera crisi marroquina al 1905: Alemanya no vol un protectorat francès al Marroc. Per resoldre el conflicte es va convocar la Conferència d'Algesires (1906) que va establir un protectorat francoespanyol.
* La segona crisi marroquina al 1911: Alemanya envia vaixells de guerra. Gran Bretanya es posa al costat de França.
Les crisi balcàniques:
* Els imperis austrohongarès...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Primera Guerra Mundial [Resumen]
  • Resumen Primera Guerra Mundial
  • Resumen de la Primera Guerra Mundial
  • Resumen Primera Guerra Mundial
  • Resumen de la Primera Guerra Mundial
  • La Primera Guerra Mundial Resumen
  • Resumen Primera guerra mundial
  • Resumen Primera Guerra Mundial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS