Resumen Edip Rei

Páginas: 5 (1121 palabras) Publicado: 21 de febrero de 2013
Anàlisi del text:Èdip rei



Resum de l´obra:

El llibre conta la història del Rei de Tebes, Èdip, el qual es perseguit per una terrible profecia que deia que Èdip seria l’assassí de son pare i que es casaria amb sa mare. Per aquesta raó, Laios i Iocasta, sons pares, el varen abandonar de molt menut amb els peus nugats, als afores de la ciutat, a una muntanya. Un pastor que hi vagavava acabar arreplegant al futur Rei de Tebes i va donar el xiquet al rei de Corint qui l’adoptà com a fill propi. A Corint, un oracle va advertir què una profecia rondava el destí d´Èdip, la qual deia que mataria a son pare i es casaria amb sa mare. Tenint presentes aquests paraules del profeta, Èdip va abandonar Corint per tal que no es complira la profecia. De camí es va trobar amb uns banditsa qui Èdip va derrotar i matar. Després, va arribar a Tebes, on una esfinx terroritzava el regne de l’absent Laios. Però va ser gràcies a Èdip, qui va endevinar les preguntes de l’esfinx, que aquesta es va suïcidar i Èdip va ser proclamat nou Rei i per tant es cassà amb l’antiga reina de la ciutat, Iocasta.

Passat el temps, una pesta ataca la ciutat de Tebes com a lliçó dels deus perno haver capturat a l’assassí de Laios. Èdip es fica a investigar al respecte per tal de parar el malefici i, al final, descobrix que havia sigut ell quan matà als bandits, que la profecia encara es mantenia i que els seus pares biològics eren Laios i Iocasta. Iocasta es suïcida i Èdip es lleva els ulls i es desterra ell mateix, acomplint així la seua pròpia condemna.

Resum per capitols:-Pròleg: Es planteja una mena de resum anticipatiu dels esdeveniments, narrant el conflicte de la pesta a la ciutat de Tebes i la seua causa (la mort de Laios per un assassí desconegut), transmesa pels Deus a Èdip ,el qual decideix actuar, prenent mesures.

-Episode 1: Èdip discuteix amb Tirèsies perquè aquest li conta que ell és el culpable de la mort de Laios i Èdip es pensa que es obra de Creontque li vol llevar el poder.

-Episode 2: Iocasta irromp en la discussió i comenta que Laios i Èdip tenien un oracle paregut, per tant sospiten d´Èdip.

-Episode 3: A la fi, Èdip esbrina que no es fill de Polib, rei de Corint, i descobreix la veritat que acompanya la crua realitat.

-Episode 4: Criden al pastor i aquest afirma les conjetures proposades, encara que ja apuntades abans.-Èxode: Narra la mort de Iocasta, com Èdip es lleva els ulls i es desterrat per ell mateix, acomplint les seues lleis.







Caracteristiques dels personatges



-Èdip: Rei de Tebes i fil de Laios i Iocasta. És un home valent, respectuós i just,segur a l´hora de prendre decisions, bon rei que es preocupa per el seu poble. El seu personatge du la paraula tragèdia adherida.

-Tirèsies: Esun savi de la ciutat de Tebes amb virtuts profètiques, mitjançant les quals revel·la la veritat a Èdip assumint les conseqüències de les seues paraules. Es cec.

-Laios: Rei de Tebes fins que Èdip l´assassina. Fins que va morir regnava la pau a Tebes.

-Iocasta: Muller de Laios i mare d´Èdip. Per una banda va desafiar als deus intentant que no es complira la profecia de l’oracle però també vamostrar una certa covardia indigna d´una reina al no afrontar,com el seu fill,l a realitat.

-Creont: Germà de Iocasta i cunyat, per tant, d´Èdip. Expressa la seua opinió, es sincer i l’interessa el benestar del poble.

-Corifeu: És el cor, organisme mitjançant el qual el poble conta tot el que pensa i com veu les coses.




Estructura de l´obra

Com en totes les tragèdies greguesconsta de :




-Pròleg: Un breu resum anticipatiu de l´obra, donant informació extra.

-Pàrode: Opinió del cor respecte al que es narra al pròleg.

-Episodis: Es narra tota l´obra amb els diàlegs oportuns.

-Estasims: A continuació de cada capítol va l’estasim, on el cor canta o narra el succeït des del seu punt de vista.

-Èxode:Última escena de l´obra....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Edip rei
  • Resumen De Rei
  • Resumen Edipo
  • Edip Rei
  • Resumen edipo rey
  • RESUMEN DE EDIPO REY
  • Resumen "Edipo rey" de Sófocles
  • Edipo Rey, Resumen, Personajes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS